O editie critica a volumului „Mein Kampf”, manifestul ideologic al lui Adolf Hitler, va fi editata in Germania, dupa ce cartea va intra in domeniul public, la 1 ianuarie 2016, landul Bavaria revenind asupra deciziei de a interzice retiparirea sub orice forma a acesteia. In decembrie 2013, landul german Bavaria a anuntat ca va renunta la tiparirea unei noi editii critice din „Mein Kampf”, care urmeaza sa intre in domeniul public la sfarsitul anului 2015, si ca va lua masuri legale impotriva oricarui proiect de acest gen.
Aceasta lucrare, care schiteaza ideologia antisemita a regimului nazist, nu este interzisa in Germania, insa landul Bavaria, caruia fortele aliate i-au incredintat, in 1945, drepturile de publicare a cartii, s-a opus oricarei reeditari a acesteia, motivand ca incita la ura rasiala. Pe de alta parte, landul bavarez a investit aproximativ 500.000 de euro in pregatirea unei editii critice din „Mein Kampf„, proiect incredintat Institutului de Istorie Contemporana din München.
In ciuda acestui proiect, care avea sa fie finalizat cu publicarea unei editii critice, insotita de comentarii, din „Mein Kampf”, ministrul Stiintei, cercetarii si artei din Bavaria, Ludwig Spaenle, anunta in decembrie 2013 ca a luat decizia renuntarii la retiparirea sub orice forma a acestei carti, dupa „numeroase conversatii cu victimele Holocaustului si cu familiile acestora”.
Aceasta decizie surprinzatoare, avand in vedere ca landul Bavaria urma sa suspende un proiect finantat din surse proprii, a venit la un an dupa deplasarea, in 2012, in Israel a presedintelui landului Bavaria, Horst Seehofer. In timpul acestei vizite, organizatiile evreiesti si chiar presedintele Israelului, Shimon Peres, si-au manifestat ingrijorarea fata de proiectul reeditarii „Mein Kampf”. Pe de alta parte, consiliul central al evreilor din Germania, principala organizatie a acestei comunitati din tara, s-a declarat in favoarea unei editii critice a volumului scris de Hitler in 1924.
Miercuri, Ludwig Spaenle, ministrul Stiintei, cercetarii si artei din Bavaria, a invocat libertatea stiintifica pentru a incerca sa justifice revenirea asupra deciziei de a permite editarea cartii scrise de Hitler: „Nu se poate aduce atingere libertatii stiintifice a Institutului (din München, n.r.). El poate publica o editie (din «Mein Kampf», n.r.), acest lucru tine de propria sa responsabilitate”, a precizat Ludwig Spaenle.
Chiar daca, deocamdata, „Mein Kampf” nu mai este editata in Germania, cartea este usor accesibila, mai ales pe internet, de unde se pot cumpara editii in limba germana, dar si in traducere. De altfel, mai multe versiuni ale „Mein Kampf” in format eBook au ajuns in topul vanzarilor de carti digitale, pe diferite platforme online, numarul record de descarcari fiind motivat de faptul ca, astfel, cititorii pot lectura cartea scrisa de Hitler in propria intimitate – pe tablete sau pe telefonul mobil, de exemplu.
Adolf Hitler a scris „Mein Kampf”, formata din doua volume, in timpul detentiei din inchisoarea din Landsberg am Lech, in Bavaria, unde a fost inchis dupa puciul esuat din München (1923).
Cartea „Mein Kampf” nu este interzisa de legea germana. Insa Ministerul bavarez al culturii vegheaza cu strictete ca acest volum sa nu fie reeditat, pentru a evita eventuala lui exploatare de catre gruparile neonaziste. Volumul „Mein Kampf” este, in schimb, autorizat in Statele Unite ale Americii si in Marea Britanie, in numele libertatii de exprimare, si face parte din lecturile care l-au inspirat pe Anders Behring Breivik, autorul crimelor din 22 iulie 2012 din Norvegia.
„Mein Kampf”, care promoveaza ideologia nazista si ura rasiala, intra in domeniul public la 1 ianuarie 2016, la 70 de ani de la moartea lui Adolf Hitler. Numerosi juristi, istorici, filosofi si editori solicita aplicarea unui „marcaj” cu caracter universal si lamuritor, la fel ca pentru tigarete si alcool, care sa insoteasca difuzarea volumului „Mein Kampf” de Adolf Hitler.
Sursa: Mediafax