Purtatorul de cuvant al guvernului, Oana Marinescu, a declarat ca s-a tinut cont ca "este necesara o perioada pentru asigurarea pregatirii profesionale si un exercitiu de comunicare pentru a aduce la cunostinta opiniei publice modificarile legislatiei rutiere".
Codului Rutier i s-au adus, totodata, modificari in plus, pe care executivul le-a stabilit in urma cu doua saptamani. Printre acestea se afla introducerea procedurii constatarii amiabile a accidentului de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale. In categoria tamponarilor usoare vor intra accidentele in care cel putin unul dintre conducatorii vehiculelor implicate in accident si-a recunoscut vinovatia si detine asigurare obligatorie de raspundere civila, iar procesul-verbal de constatare este semnat fara obiectiuni de soferi. In aceste conditii, prezenta politistilor nu va mai fi necesara la locul acidentului.
Actul normativ stabileste si sanctiuni pentru nerespectarea interdictiilor de circulatie de catre conducatorii de vehicule cu tractiune animala. Este interzisa circulatia acestor vehicule pe drumurile europene si autostrazi, iar sanctiunile merg de la 2-3 puncte amenda (un punct amenda reprezinta 10% din salariul minim brut pe economie) pana la confiscarea vehiculului.
O alta prevedere noua se refera la reglementarea utilizarii, pe autostrazi, a benzii de urgenta. Astfel, este interzisa utilizarea acesteia pentru circulatia sau stationarea nejustificate. Sanctiunile sunt 4-5 puncte amenda, la care se adauga 3 puncte penalizare pe carnet.
Sursa: Ioana Osan