Vezi VIDEO
Miros insuportabil si jeg. Cu asta se confrunta zilnic baimarenii care domiciliaza in apropierea centralelor termice dezafectate din municipiu. Imobilele, aflate intr-o stare avansata de degradare, nu au alta intrebuintare acum decat sa tina loc de hotel pentru oamenii strazii. Cladirile parasite au devenit adevarate focare de infectie, in vreme ce ar putea servi unui cu totul alt scop. Pe amplasamentele fostelor centrale termice ar putea fi amenajate parcarile atat de necesare baimarenilor care detin autoturisme. Problema este ca majoritatea cladirilor de acest fel au devenit intre timp proprietate privata, iar detinatorii spatiilor au uitat de ele. Nici responsabilii Primariei Baia Mare nu s-au pus de acord daca pot sau nu sa-i someze pe proprietari sa le reabiliteze…
Centralele termice dezafectate, din Baia Mare, zac in paragina. Asta fara ca autoritatile locale sa poata face ceva pentru a le oferi o utilitate. Motivul il constituie faptul ca imobilele au fost cumparate de la Consiliul Local de catre investitori, devenind proprietati private. Cateva au suferit transformari majore.
O centrala de pe Moldovei a devenit hotelul Ambasador, o alta este pe cale sa se transforme in bloc de locuinte, Ioan Hoban realizand cea mai mare parte a lucrarii pe strada Victoriei, langa supermarketul din cartierul Sasar. Fosta centrala din apropierea Pietei Garii este acum hala agroalimentara. Edilii baimareni vor sa transforme centrala de pe Unirii, din apropierea magazinului Vanatorul si pescarul, in Centru de Marketing. Insa, pana acum, documentatia nu a fost aprobata.
In ceea ce priveste restul fostelor centrale termice, noii detinatori ai spatiilor nu au facut nimic pentru schimbarea lor la fata, lasandu-le la mana boschetarilor, care si-au facut cuib in ele. Mai mult, baimarenii fara simt civic le folosesc drept rampe de gunoi.
O astfel de centrala dezafectata se afla in spatele imobilelor de la intersectia strazilor Victoriei si I.L.Caragiale. Cineva – poate proprietarul – i-a pus lacat pe usa. In spatele incuietorii si al gratiilor, nu se afla nimic altceva in afara de pet-uri, pachete de tigari si jeg. Turnul, a carui inaltime ajunge pana la nivelul etajului III al blocului din imediata apropiere, a ramas fara tencuiala. Oamenii care locuiesc langa fosta centrala termica sunt indignati. Pe locul cladirii parasite ar prefera sa-si constriasca garaje.
“Asa-i de noua- zece ani si ii pacat de ea. Spatiul asta ar putea fi intrebuintat pentru orice. Decat sa se darame singura, sa stea in ea boschetari sau sa fie aruncate gunoaiele acolo, am prefera sa faca ceva cu ea. Era vorba ca o cumparat-o cineva, dar nu vad nicio schimbare”, spune Ioan Brener, un cetatean din cartierul Sasar.
Un alt baimarean este de parere ca ar putea investi cineva intr-un spatiu comercial, dupa exemplul altor centrale dezafectate din municipiu. “Sunt cateva cladiri care au devenit brutarii intre timp, unele chiar aici la noi in cartier. De exemplu, aia de la Albina. E mare pacat ca nimeni nu face nimic cu cladirile astea parasite”, zice Dorel Zotinca.
In imediata apropiere a Liceului Sportiv o fosta centrala termica este depozit de gunoaie. Peretii i-au fost sparti de mult, iar intr-un colt se observa ca a innoptat cineva. In timpul zilei, centrala e goala. Cei care isi fac veacul aici pe timp de noapte sunt, probabil, la cersit.
“O fost pana acum aproximativ noua ani centrala termica. Dupa aia, o fost lasata de izbeliste. Nu stiu ce-i cu ea, dar e pacat de spatiu. Suntem, totusi, in mijlocul orasului”, spune Alexandru Fekete, un locuitor din zona.
Ca ar fi utile municipalitatii, o spun chiar edilii. Seful Directiei Servicii Publice din cadrul Primariei Baia Mare, Vasile Barbul, afirma ca a lansat propunerea de a amenaja parcari supraetajate in anumite zone in locul centralelor termice dezafectate, in scopul fluidizarii traficului rutier, insa propunerea a ramas fara ecou. Asta pentru ca majoritatea imobilelor au acum alti proprietari decat Consiliul Local. Acestia si-au manifestat dorinta de a realiza ceva in spatiile achizitionate, insa foarte putini au pus in practica proiectele anuntate.
“Avem o singura centrala termica dezafectata in proprietate. Este vorba de fosta CT 34, din spatele magazinului Vanatorul si pescarul. Am dorit sa amenajam locuri de parcare, insa, din nefericire, nu s-a putut materializa proiectul deocamdata. In ceea ce priveste celelalte cladiri, nu avem ce sa facem, intrucat au proprietar”, a explicat Vasile Barbul.
Mai pesimist decat seful Directiei Servicii Publice este viceprimarul Istvan Ludescher. Acesta spune ca majoritatea centralelor au proprietar si ca nu se poate face nimic pentru ca detinatorii acestor spatii sa fie obligati sa isi reabiliteze imobilele din dotare.
“Unele centrale dezafectate au primit o utilitate. Altele au ramas in stare avansata de degradare. Nu putem face nimic pentru a-i obliga pe acesti proprietari sa faca ceva cu cladirile pe care le detin, pentru ca nu avem temei legal. Insa, sunt convins ca criza economica este cea care i-a stopat sa investeasca in ele si ca in curand vor fi puse la punct, pentru ca nimeni nu ar vrea sa isi lase proprietatile in paragina”, a declarat Istvan Ludescher.
Pe edil il contrazice chiar celalalt viceprimar, Mircea Dolha, care spune ca se poate face totusi ceva. “Intentia Primariei Baia Mare este reabilitarea acestor centrale termice dezafectate si realizarea, acolo, a unor institutii importante. Un exemplu este Azilul de Noapte de pe Vasile Alecsandri, construit pe terenul pe care s-a aflat o astfel de centrala. De asemenea, dorim sa realizam si cateva gradinite pe aceste spatii. Problema este cand vom reusi sa facem toate acestea”, a spus Dolha.
Acesta admite ca in majoritatea cladirilor de acest gen si-au facut culcus boschetari, care cauzeaza un disconfort cetatenilor ce domiciliaza in zona, insa a precizat ca primaria ii va soma pe proprietari sa procedeze la securizarea centralelor termice dezafectate pana cand acestea vor fi reabilitate.
Sursa: Catalin Tineghe, Calin Dragomir