Casa memorială „George Pop de Băseşti”, monument de importanţă naţională urmează a fi reintrodusă în circuitul cultural şi turistic, a precizat, vineri, pe pagina de Facebook, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, Viorel Rusu.
Potrivit acestuia, în perioada următoare vor fi puse la punct detaliile legate de informaţiile documentare care vor fi oferite publicului vizitator, de reconstituirea, atât cât este posibilă, a ambientului de altădată a acestei case în care s-au întâlnit atâţia oameni care au influenţat destinul naţiunii.
„Proiectul, de o mare complexitate având în vedere problemele grave legate de starea de sănătate a edificiului, a fost demarat la începutul anului 2019. Firma Borodi Construct SRL-Budeşti, firmă autorizată în domeniul restaurării monumentelor istorice, câştigătoare a licitaţiei, prin echipa alocată la acest punct de lucru, muncitori şi ingineri, au manifestat de la început profesionalism, pricepere şi seriozitate, astfel încât repede s-a conturat acel sentiment de linişte şi mulţumire că totul va fi bine” a spus în postare sa, Viorel Rusu.
Acesta a menţionat că în virtutea funcţiilor sale specifice, de a ocroti şi valoriza patrimoniul cultural, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş a fost şi este implicat în acest amplu proiect care, în final trebuie să redea Băseştiului, Codrului, Maramureşului, şi ţării întregi, un muzeu memorial de referinţă naţională, pe măsura excepţionalei personalităţi a lui George Pop de Băseşti (1835-1919).
„La sfârşitul anului 2018, în contextul apropiatei începeri a lucrărilor de reabilitare-restaurare a edificiului, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş (echipa de specialişti) a retras bunurile culturale mobile din incinta casei, o bună parte dintre acestea fiind valorificate în expoziţii temporare organizate la sediul muzeului din Baia Mare. Acum, după finalizarea lucrărilor de reabilitare, aceeaşi echipă de specialişti s-a deplasat la Băseşti, în ziua de 4 iunie 2020, pentru a demara operaţiunea inversă, respectiv de a pune la locul lor obiectele (piesele de mobilier), de a crea atmosfera de altădată din măreaţa reşedinţă(…) Deşi cunoşteam proiectul şi am urmărit derularea sa în diferitele etape, cu toţii am fost surprinşi, plăcut desigur, de uriaşa schimbare, mai ales că aveam încă proaspete în memorie imaginile de altădată” a spus Viorel Rusu.
Directorul muzeului a mai remarcat în postare sa, buna colaborare cu primarul comunei Băseşti, cu Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, unde se păstrează un valoros fond documentar George Pop de Băseşti, dar şi donaţia făcută de Georgeta Cedică Robu din Ulmeni, în fondul casei memoriale.
si totuși când preconizați(ziua și ora chiar luna și anul)să poată fi vizitata CASA MEMORIALA a marelui patriot și om de stat Transilvănean GEORGE POP de Transilvania dacă vreți. să nu asociezi numele localității cu cel mai hapsân președinte de republică.