Familia regala din Marea Britanie „nu traieste doar cu caviar si homari”, ci prefera un meniu sanatos si echilibrat, „accesibil pentru toate buzunarele”, din care este insa interzis usturoiul, potrivit unei carti publicate de Carolyn Robb, fosta bucatar-sef a Printului Charles din 1989 pana in anul 2000, relateaza ziarul spaniol „El Pais”.
Intitulat „The Royal Touch”, volumul aparut recent imbina retete culinare si amintiri amabile, vorbind atat despre tartele care ii placeau Printului Harry, fiul cel mic al Printului Charles si al primei lui sotii, Lady Diana, cat si in legatura cu atitudinea serioasa, plina de responsabilitate, pe care o avea, inca de cand era mic, Printul William, primul fiu al acestui cuplu.
In varsta de 49 de ani, Carolyn Robb, fiica unui sud-african si a unei englezoaice, a fost contractata de cea supranumita ulterior „Printesa inimilor” sau Lady Di pentru a se ocupa de un dineu de gala si ulterior a fost angajata la bucataria Palatului Kensington. In vremea aceea, Printul William avea 7 ani, iar fratele lui Harry avea 4 ani. La fel ca si alti membri ai personalului, ea a fost martora la degradarea legaturii dintre Charles si Diana, la tragedia mortii acesteia, intr-un accident rutier in 1997, precum si la instalarea Camillei Parker Bowles ca noua consoarta a Printului Charles.
Tot din perspectiva pe care o avea din bucataria resedintei princiare, ea rememoreaza in carte si unii dintre invitatii celebri care au trecut prin saloanele de la Kensington Palace, precum muzicianul Elton John sau actritele Emma Thompson si Barbra Streisand.
Printul Charles, fiul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, al doilea in ordinea succesiunii la tron, este – conform relatarilor din carte – obsedat de mancarea pregatita din produse locale si de sezon. „Nu-i poti servi capsuni in decembrie”, spune Carolyn Robb, care il prezinta ca pe o persoana exigenta, dar foarte incantata sa primeasca o farfurie cu somon scotian, o mancare cu vanat provenind de pe domeniul regal Sandringham sau cu sparanghel proaspat recoltat din ferma lui din Highgrove.
Lady Diana nu avea insa nici cel mai mic interes pentru mancare, isi aminteste fosta bucatareasa a palatului. „Lua mereu cate o portie de proteine pentru ca facea mult sport. Ii placeau sufleul si mancarea de miel, dar manca mai ales salate”, afirma autoarea cartii. Intra in bucatarie nu pentru a se interesa in legatura cu meniul, ci pentru a sta putin de vorba, sustine ea.
Dupa divortul celor doi, Carolyn Robb si-a pastrat o vreme postul de la Palatul Kensigton. Ea l-a insotit adesea pe Printul Charles in calatoriile lui oficiale, intrucat „ii placea sa aiba propria lui mancare”.
Carolyn Robb se defineste ca o admiratoare a bucatariei traditionale britanice. Dupa ce a plecat din slujba familiei regale, ea a lucrat in Dubai, iar apoi si-a deschis propria ei firma de catering. Membra a Academiei Britanice de Arta Culinara, ea marturiseste ca gateste „obisnuit, cu ingrediente de la supermarket, nu din magazine specializate”. Marea arta este sa „mananci cate putin din toate”, a declarat ea, intr-un interviu pentru „Daily Mail”, citat de cotidianul spaniol „ABC”, in care a adus ca argument in favoarea meniurilor promovate de ea faptul ca parintii ei au trait pana la 89 si, respectiv 92 de ani.
Sursa: Agerpres