Tradiția revine cu forțe necunoscut de puternice. Tot mai mulți vor să experimenteze viața bunicilor sau străbunicilor lor și pentru aceasta scot din buzunare sute de mii de euro. Există puțini meșteri care cunosc tainele unei astfel de construcții, iar în contrapartidă, pe dealurile Maramureșului încă există suficiente case bătrânești.
Case cu o valoarea incredibilă, mai ales din punct de vedere spiritual. Nici din punct de vedere financiar nu sunt chiar ieftine, deoarece tot mai mulți caută astfel de construcții. Unii le conservă în locul în care au fost construite, iar alții le mută acolo unde au primit o bucată de pământ de la părinții lor.
Așa a procedat și un clujean, cumpărând și mutând o casă bătrânească maramureșeană tocmai la Cluj.
„Un an și 250 de km în câteva fotografii. Încă nu ne-am mutat la țară decât virtual, pe acest grup. Pregătim însă pașii, de fapt o facem de câțiva ani, de când am început să documentăm fiecare detaliu ce presupune mutarea unei case de lemn și transformarea ei într-un spațiu de locuit adaptat confortului zilelor noastre.
Nu dau sfaturi, vreau doar să inspir cât mai mulți oameni să plece pe acest drum. Prin inițiative similare, ruralul își poate schimbă fața ciopârțita de BCA, tablă roșie sau inox”, a scris acesta pe grupul Mutat la țară- viața fără ceas.
Ce costuri implică un astfel de proiect
În comentarii, proprietarul a răspuns la mai multe întrebări și a dat detalii.
„Costurile diferă imens de la un proiect la altul pentru că există zeci de detalii, de la zona de achiziție a casei până la detaliile de execuție privind fundația, tâmplăria, acoperișul, învelitoarea, izolația etc.
Evit să dezvolt subiectul costurilor pentru că ele sunt date de foarte multe detalii a căror necunoaștere ar proiecta o lumina falsă în ochii multor oameni. Ca principiu, strămutarea unei case presupune costuri mai mari decât construcția uneia de la zero, din lemn nou.
Dimensiunea acestor costuri este dată de detalii, plecând de la casă în sine (care poate să coste 1 000 de euro sau 15 000), fundație, învelitoare, izolație etc. Fiecare casă are particularitățile ei, iar cei care doresc să parcurgă acest drum nu pot avea o proiecție decât aproximativă de costuri și asta doar dacă au un proiect complet și știu în detaliu ce anume vor să facă.
Casa provine din Maramureșul istoric, comuna Bârsana. Am lucrat cu trei echipe de meșteri, la fundație, mutat și ridicat casa plus acoperiș nou și bătut draniță, toate echipele fiind din Maramureș.
Poate costa 30 000 de euro, dacă nu schimbați mare lucru și poate costa peste 100.000 de euro.”, a adăugat proprietarul în comentarii.