Programul „Casa Verde Fotovoltaice” 2024 începe pe 6 septembrie cu sesiunea de înscriere a instalatorilor, iar din 27 septembrie vor putea aplica şi persoanele fizice pentru a primi finanţare, a anunţat, zilele trecute, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Laurenţiu-Adrian Neculaescu.
Iar numărul românilor care se înscriu în program crește de la an la an. Însă sunt puțini cei care știu cu exactitate ce documente trebuie depuse pentru a obține finanțarea.
Documente necesare
Specialiştii recomandă pregătirea din timp a documentelor necesare pentru înscrierea în program. Cel mai important lucru de ştiut este faptul că, pentru a fi eligibili a primi finanţare, numai proprietarii locuinţei se pot înscrie. În plus, aceştia nu trebuie să aibă datorii la bugetul de stat.
Concret, pentru a se înscrie şi a fi eligibili în Programul „Casa verde”, aplicanţii trebuie să aibă următoarele documente:
Cerere de înscriere în program – completată cu datele necesare (va fi disponibilă odată ce va fi publicat ghidul de înscriere în sesiunea 2024);
Act de identitate al solicitantului (proprietar al locuinţei);
Certificat de atestare fiscală, obţinut de la ANAF – dovada că solicitantul nu are datorii la bugetul de stat;
Certificat de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale – DITL – dovada faptului că nu sunt datorii la bugetul local;
Extras de carte funciară – ANCPI – se poate obţine online de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară sau fizic la instituţie.
Înscrierile în sesiunea „Casa Verde 2024” pentru persoane fizice încep pe 27 septembrie şi au loc pe site-ul AFM, conform Ministerului Mediului. Sesiunea de anul acesta are un buget-record de două miliarde de lei şi o finanţare per beneficiar eligibil de 30.000 de lei pentru panouri solare şi baterii de stocare a energiei, scrie Agerpres.
Cei care suntem deja prosumatori , ne putem înscrie doar pentru stocare ?
Au mentionat de la inceput. Prosumatorii existenti, nu mai pot aplica pentru fonduri. Bateria o achizionati separat.
Cei care deja suntem prosumatori ne putem înscrie doar pentru baterii de stocare ?
Dacă ne obliga să punem acumulatori deși încalcă legea, ar trebui să avem acces doar pentru stocare, că se tot plâng că rețeaua de distribuție nu face față. Sunt atâtea variante complementare, dar nu se vrea.
Sunt prosumator, ma intereseazacum se procedează pentru a obține finanțare pentru baterie stocare ?!
Sunt deja prosumator prin afm de mai bine de 1 an, pot beneficia de o finantare prin afm pt acumulatori?
Eu sunt prosumator din aprilie 2024 , dar panourile le-am montat cu banii mei . Eu pot beneficia de finanțare doar pentru acumulatori ?
Ar trebui sa ne ajute statul sa achizitionam baterii de stocare nu sa ne oblige.Daca am fi avut bani numai accesam aceste fonduri.
Bună,
Și eu sunt prosumator în două locații, investiția este 100% din banii mei, dar as dori să intru în program pt stocare (baterii).
Deocamdată oriunde unde am citit, nu am găsit nimic referitor la aceasta speță!!!
Eu am fost selectat pentru anul 2023 și deși mi-am ales firma care sa-mi execute lucrarea de 4 luni știu cu panourile pe casa și lucrările nu continua pentru ca executantul ma poarta cu minciuna.Ba una,ba alta.Ba ca nu are invertor,ba ca nu are destui angazati….S-a facut luna septembrie 2024 si nu produc nimic….CE SA FAC OAMENI BUNI….??Sunt total dezamăgit.