O „nunta” intre doi roboti a fost organizata in premiera mondiala sambata, in cadrul unei ceremonii spectaculoase, care a avut loc in Japonia. „Mirele” si „mireasa” au fost Frois si Yukirin. Frois este un robot creat de legendara companie Maywa Denki, iar Yukirin este un robot android realizat de Takayuki Todo dupa asemanarea vedetei pop japoneze Yuki Kashiwagi, informeaza site-ul rt.com.
Evenimentul a avut loc in cadrul unei ceremonii spectaculoase, care a inclus un tort de nunta, o orchestra robotizata si chiar un „sarut” intre miri. Ceremonia de casatorie a fost celebrata tot de un robot, Pepper, construit de compania franceza Aldebaran, ale carei actiuni sunt detinute, partial, de grupul nipon SoftBank. Robotii din gama Pepper sunt vanduti in magazinele din Tokyo si au fost creati pentru uzul personal al consumatorilor. Robotii, inzestrati cu dispozitive folosite de industria telefoanelor mobile si de cea a internetului, pot fi utilizati ca bone, infirmieri, personal medical pentru situatii de urgenta si chiar insotitori pentru petreceri.
Potrivit unor surse, capul lui Frois ar fi fost inspirat de designul unui scaun de toaleta, insa comentariile din presa nipona sunt mult mai ingaduitoare cu Yukirin, a carei sursa de inspiratie, Yuki Kashiwagi, canta intr-un celebru grup pop japonez, AKB48. Pentru aceasta nunta si, posibil, pentru a evita controversele legate de drepturile de autor, organizatorii au schimbat numele miresei in Roborin.
Numerosi spectatori s-au adunat sambata pentru a-i urmari pe cei doi roboti mergand cu pasi mici in fata unui altar improvizat in restaurantul Aoyama Cay din centrul orasului Tokyo. Spectatorii au trebuit sa plateasca insa o taxa de 81 de dolari pentru a putea sa asiste la aceasta „uniune sfanta”.
Dupa ceremonie, „mirii” au schimbat un sarut, au taiat un tort de nunta urias si au dansat pe acordurile unei orchestre care a fost alcatuita tot din roboti. La ceremonie a participat si o domnisoara de onoare – un robot umanoid care a purtat pe cap o coronita de flori -, iar un alt robot, de mici dimensiuni, a asigurat rolul de solist al orchestrei de muzicieni.
Maywa Denki – compania creatoare a „mirelui” – este o legenda in Japonia zilelor noastre. Doi frati, Masamichi si Novmbichi Tosa, au creat initial o companie artistica in 1993. Dupa ce au inceput sa devina cunoscuti, firma lor a fost incorporata in Sony Music Entertainment.
Cei doi inventatori, care poarta adeseori in public costume albastre, o culoare-simbol pentru magazinele mici si mijlocii de produse electronice din Japonia epocii lor de glorie, au primit titlurile de ambasadori culturali ai Agentiei pentru Afaceri Culturale din Japonia, in 2013, anul in care compania lor a sarbatorit 20 de ani de la infiintare.
Sursa: Mediafax