Numarul reclamatiilor de inselaciune de la casele de schimb s-ar putea reduce simtitor, pentru ca in Monitorul Oficial a fost publicat un ordin al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) care impune reguli mai strice in ce priveste afisajul cotatiilor, precum si modul in care trebuie sa aiba loc tranzactia. Astfel, casele de schimb valutar vor fi obligati sa informeze in scris clientii, anterior efectuarii tranzactiei, asupra cursului de schimb practicat si a sumei pe care o primesc, iar cotatiile afisate in exterior nu pot viza cecurile de calatorie sau voucherele.
Tocmai de aceste ”scapari” legislative au profitat patronii caselor de schimb, reusind sa profite de pe urma neatentiei sau ignorantei clientilor. In Baia Mare au fost zeci de cazuri de acest fel, cel mai recent la sfarsitul lunii iunie, cand un barbatdin Rozavlea a pierdut la o singura tranzactie circa 3.000 de lei. El a facut reclamatie la Crima Organizata, sperand ca alte persoane sa nu mai pateasca la fel. De asemenea, a sesizat Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor.
La acea data seful comisariatului maramuresean, Olivia Ardelean, a spus ca e nevoie de modificarea legislatiei si a spus ca angajatii de la Protectia Consumatorilor nu pot interveni, pentru ca prevederile legii sunt respectate. Ea a aratat ca fara prevederi stricte in ce priveste afisajul situl inselatoriilor va continua.
Prin intrarea in vigoare a ordinului ANPC, operatorii de la casele de schimb vor fi obligati sa afiseze cursurile de schimb valutar in exteriorul casei de schimb, atat pentru operatiunile de vanzare, cat si pentru operatiunile de cumparare, pe un suport sau panou unic, intr-o culoare contrastanta fata de culoarea de fond a panoului.
Formularul de acceptare a tranzactiei ce trebuie semnat de clienti trebuie scris pe o singura pagina de format A5, vizibil si lizibil, si trebuie sa cuprinda obligatoriu informatii referitoare la denumirea si adresa operatorului economic, data emiterii, numele si prenumele consumatorului, seria si numarul de buletin/carte de identitate/pasaport a/al acestuia, suma tranzactionata, suma ce urmeaza a fi incasata de consumator, semnatura operatorului si cea a consumatorului.
Formularul-tip va fi intocmit atat in limba romana, cat si in limba engleza, in doua exemplare, un exemplar pentru consumator, iar celalalt pentru operatorul economic.
Cea mai importanta prevedere vizeaza obligativitatea afisarii cotatiilor la vouchere, cecuri de calatorie si altele asemenea, separat de cursurile la valute si numai in interiorul casei de schimb valutar. De asemenea, in incinta caselor de schimb, langa ghisee, trebuie montate panouri de afisaj care sa permita un afisaj vizibil, lizibil si usor accesibil consumatorilor.
Actul normativ abroga Ordinul ANPC nr. 205/2007 privind unele masuri de informare a consumatorilor de catre operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 242, din 11 aprilie 2007.
CITESTE SI:
Sursa: Ioana Osan