La Vişeu de Sus există chiar şi o societate care are ca obiect de activitate transformarea caselor vechi din lemn în parchet pentru occidentali. Administratorul e italian şi are contracte cu numeroase firme de construcţie din Peninsulă.
O tradiţie de mii de ani, batjocorită de străini
“După ce s-au ras pădurile, acum ni se duc şi casele tradiţionale din lemn. Am fost chiar eu la Vişeu să văd ce se întâmplă. Cu atât am rămas, pentru că Direcţia de Cultură nu poate nici să controleze, nici să interzică distrugerea caselor. Ceea ce face societatea de acolo e perfect legal”, a declarat Ioan Marchiş pentru eMaramures.ro.
Directorul spune că, lunar, firma din Vişeu achiziţionează case, şuri şi magazii vechi din lemn pe care le taie bucăţele. “Ajung parchet în castele din Occident, ceea ce e strigător la cer. Toată tradiţia maramureşeană se pierde. Iar noi, cei de la Cultură, nu putem decât să privim cum se duce totul de râpă pentru că legea nu ne dă dreptul să acţionăm.”
Bani de-o vacă pentru o casă de lemn
Administratorul societăţii italiene, Alexandro Barbagalo, recunoaşte că vânează casele vechi din Maramureşul istoric. “Eu asta fac – mă duc prin sate, pe dealuri şi văd unde sunt construcţii din lemn vechi. Oamenii le dărâmă ca să îşi facă alte case, noi. Eu le spun că decât să bage lemnele pe foc, mai bine să mi le vândă mie.”
Italianul susţine că sunt maramureşeni dispuşi să îşi vândă casele vechi pe sume derizorii. “Vin şi îmi zic că dacă le dau bani de o vacă, îmi dau lemnele. Mulţi şi-au spart casele de doi-trei ani şi ţin bârnele în curte, la grămadă, iar eu ma duc şi le cumpăr.”
Firma din Vişeu achiziţionează lemn vechi nu numai de prin satele din Maramureş, ci şi din alte zone ale ţării. “Noi facem parchet şi semifabricate pentru export. Sunt pentru vile de lux şi castele din nordul Italiei. Proprietarii vor ca totul să fie vechi, iar lemnul acesta e perfect”, a mai explicat italianul.
E nevoie de-o lege care să oprească exodul
Direcţia Judeţeană de Cultură vrea să ceară săptămâna aceasta ajutorul maramureşenilor din Parlament pentru a găsi o cale de ieşire din impas. “Vineri va avea loc o întâlnire cu prefectul şi parlamentarii maramureşeni. Vrem o iniţiativă legislativă care să interzică vânzarea sau distrugerea caselor mai vechi de 40 de ani”, a spus Marchiş.
Directorul susţine că fără o lege care să o protejeze, tradiţia maramureşeană va dispărea în scurt timp. “Legea 422 se referă doar la case şi bunuri imobile clasate. Nu avem cum să clasăm tot Maramureşul. Sunt într-o situaţie imposibilă. De multe ori trebuie să semnez chiar eu documentele de export pentru casele vechi. Acestea nu sunt trecute în patrimoniu, iar instituţia noastră nu poate face nimic ca ele să nu fie duse din ţară.”
Nu numai casele dispar din Maramureş, ci şi obiecte vechi din lemn, lut sau metal, care sunt vândute în străinătate la preţuri exorbitante. ” Străinii cumpără tot! Obiectele acestea nu mai are nimeni cum să le aducă înapoi. Sunt numeroase firme pe Valea Vişeului, Valea Izei, la Sighet care cu asta se ocupă. Cât despre fabricile de parchet, ele ar trebui să îşi usuce lemnul, nu să ne distrugă casele”, a fost ferm directorul de la Cultură.
Conflict cu dreptul la proprietate
Ioan Marchiş e convins că, într-un final, se va găsi o soluţie pentru a împiedica distrugerea caselor de lemn din Maramureş, soluţie care să nu încalce totuşi dreptul la proprietate. El spune că a tras semnale de alarmă atât către ministerul culturii, cât şi către cel al administraţiei iar semnalele primite sunt pozitive. “Nu vrem să viciem dreptul la proprietate sau să îl împiedicăm pe maramureşean să vândă, ci măcar să păstrăm casele intacte. E mai bine să fie exportate întregi peste graniţă, unde să ne reprezinte, decât să fie făcute bucăţele.”
Italianul din Vişeu spune însă că din partea lui nu există motive de îngrijorare. “La fel s-a întâmplat şi în Italia. Ideea e că oamenilor trebuie să li se ofere ceva în schimb ca să nu îşi demoleze casele vechi sau să nu le vândă. Dacă nu vom mai avea materie primă, vom aduce din altă parte şi vom fabrica parchet tot la Vişeu pentru că ne convine mâna de lucru. Dar va fi foarte greu să le interzică oamenilor să îşi vândă casele. Dacă nu mai au nevoie de ele şi le sunt pe proprietate, cine îi poate obliga să le ţină?”, a conchis, retoric, Alexandro Barbagalo.
Sursa: Larisa Tivadar