Avocatul lui Trump, Jenna Ellis. “Câștigătorul cursei Trump-Biden va fi stabilit de instanțe – nu știm încă cine a câștigat.
Președintele Trump va continua lupta pentru a se asigura că avem un rezultat corect și relevant.”
În ciuda proiecțiilor făcute de multe organizații de știri, că fostul vicepreședinte Joe Biden a câștigat alegerile prezidențiale și l-a învins pe președintele Trump, mass-media nu are puterea de a decide rezultatul alegerilor americane. Echipa de campanie a lui Trump, al cărei consilier juridic sunt, a depus în instanțe diverse plângeri, la care așteptăm hotărâri judecătorești.
Cu alte cuvinte, după cum spunea regretatul mare jucător de baseball Yogi Berra în 1973: „Nu e gata, până nu s-a terminat”.
Cu toții vrem să știm cine va fi președinte în următorii patru ani. Dar toți americanii ar trebui să dorească, mai presus de toate, rezultate exacte, indiferent pe cine au susținut în campanie.
Deci, este important ca toată lumea să-și dea seama că procesele descjise de echipa de campanie a lui Trump trebuie soluționate în instanțe, înainte de a avea o decizie oficială și definitivă cu privire la câștigătorul alegerilor prezidențiale din 2020.
Președintele Trump va continua să lupte pentru a se asigura că rezultatul este corect și relevant. Are dreptate să facă asta, pentru că este vital să avem alegerile libere și corecte.
Americanii au nevoie să fie convinși statul de drept funcționează și că procesul electoral funcționează corect. Pentru președintele Trump, campania Trump 2020 și Comitetul Național Republican, obiectivul este statul de drept, corectitudinea fundamentală și acuratețea rezultatelor alegerilor.
Niciuna dintre bătăliile legale pe care le purtăm nu se bazează pe argumente neobișnuite și nu sunt altceva decât eforturi de a asigura un rezultat corect și echitabil al alegerilor. Națiunea noastră a mai trecut printr-o provocare juridică a rezultatelor, în Florida, în timpul alegerilor prezidențiale din 2000, dintre guvernatorul de atunci, George W. Bush, și vicepreședintele de atunci, Al Gore.
În urmă cu 20 de ani, unele trusturi de știri au anunțat prematur că Gore a câștigat respectivele alegeri foarte strânse și că va deveni următorul președinte al Statelor Unite. Respectivele trusturi de știri și-au retras ulterior proiecțiile.
Acțiunile legislative de atunci au ajuns până la Curtea Supremă. Cea mai înaltă instanță a națiunii a stabilit că George W. Bush a câștigat alegerile. Imaginați-vă cât de diferită ar fi fost istoria dacă Bush ar fi aruncat prosopul imediat ce a auzit pe cineva la televizor spunând că Gore a câștigat alegerile.
Desigur, din punct de vedere politic, preferăm ca rezultatul alegerilor din acest an să fie un al doilea mandat pentru președintele Trump. De aceea, am făcut campanie serioasă în ultimii patru ani. Acțiunile în instanță nu sunt campanie electorală. Din punct de vedere juridic, politica și preferințele față de rezultat nu contează. Ceea ce contează este că toată lumea este obligată să se conformeze regulilor.
La fel ca în sport, fanii și echipele au în mod evident dorința ca propria echipă să câștige. Dar acea victorie trebuie câștigată în conformitate cu regulile jocului. Dacă are loc o încălcare a regulilor, rezultatul poate fi pus la îndoială sau anulat cu totul.
Nu este o victorie legitimă dacă regulile sunt încălcate sau dacă o parte trișează. Ce se întâmplă acum este că tabăra Biden sărbătorește prematur, fără ca rezultatele să fie finalizate și confirmate oficial.
Președintele Trump și echipa sa juridică se luptă pentru a se asigura că rezultatele alegerilor sunt exacte și conform regulilor. Fiecare american ar trebui să fie de acord cu acest lucru și să poată avea încredere în integritatea alegerilor.
Dorința ca rezultatele alegerilor să fie corecte din punct de vedere juridic nu este una partizană. Este o cerință legală. În republica noastră constituțională, noi, oamenii, ne alegem liderii în conformitate cu legea și Constituția, care guvernează rezultatele alegerilor.
Iată pentru ce ne luptăm în prezent – lăsând deschise toate opțiunile legale suplimentare, pe măsură ce descoperim alte nereguli la vot – și de ce contează:
1 – Fiecare vot legal trebuie numărat.
Cuvântul cheie este „legal”. Când membrii taberei Biden afirmă că „fiecare vot contează” și lasă în afară cuvântul „legal”, ei acceptă posibilitatea ca buletinele de vot ilegale să fie incluse în bilanțul final.
Statul de drept impune ca orice buletin care nu îndeplinește criteriile legale să nu fie numărat și orice buletin care îndeplinește criteriile legale să fie contorizat. Buletinele de vot ilegale includ buletinele de vot duplicate (votul de două ori), buletinele de vot manipulate, buletinele de vot alterate, buletinele de vot tardive, buletinele de vot ale nerezidenților, buletinele de vot frauduloase și alte buletine de vot care, prin lege, trebuie excluse de la numărătoare. În plus, buletinele de vot care au fost excluse în mod necorespunzător și care sunt voturi legale ar trebui să fie numărate.
Acesta nu este un concept nou, care apare ca prin magie la aceste alegeri. La fiecare alegeri există voturi sunt contestate și anulate. Provocarea unui scrutin nu este o încercare de a manipula rezultatele – este o cerere de precizie în rezultate.
2 – Ambelor părți li se permite prin lege să observe numărarea buletinelor de vot, pentru a se asigura de corectitudinea și transparența procesului.
În mod inexplicabil, observatorilor republicani ai sondajelor din mai multe state li se refuză accesul real pentru a observa numărătoarea voturilor. Acest lucru nu numai că este ilegal, ci influențează rezultatele din aceste state, provocând daune ireparabile ambilor candidați.
Fără accesul ambelor tabere, rezultatele nu pot fi validate. Președintele Trump nu poate dovedi că procesul de numărare a buletinelor de vot a fost corect și cinstit. Dacă Biden vrea să obțină victoria în aceste secții, nici el nu poate dovedi că rezultatele sunt corecte.
Legea cere ambelor părți să observe numărarea buletinelor de vot într-un mod care ne permite să ne asigurăm de corectitudinea procesului. Chiar și în cazuri în care votarea are un impact mult mai redus decât alegerile prezidențiale, unui observator din fiecare echipă i se permite accesul în sala de numărare, pentru a inspecta buletinele de vot și a se asigura de exactitatea numărării.
Singurul motiv pentru care echipei Trump i se refuză accesul este pentru că cineva să manipuleze numărătoarea sau să raporteze rezultate inexacte. Buletinele de vot pot fi manipulate sau aruncate. Se pot adăuga noi buletine. Pot fi întreprinse și alte acțiuni pentru a submina rezultatele exacte ale alegerilor.
Orice secție care nu este inspectată în mod corespunzător pe toată durata numărătorii de către un observator republican ar trebui să fie prezumtiv invalidă. Pur și simplu nu există nicio modalitate prin care cineva să demonstreze legitimitatea și acuratețea rezonabilă a rezultatelor.
3 – Acțiunile în instanță privind procesele neconstituționale și cazurile de nereguli și fraude trebuie soluționate.
Campania Trump a contestat modificările neconstituționale ale legilor electorale din mai multe state. În Pennsylvania, de exemplu, legislativul statal n-a schimbat legea. Nici guvernatorul și nici Curtea Supremă de stat nu pot schimba legea unilateral.
Executivul din Pennsylvania a încercat să schimbe termenul de primire a buletinelor de vot, pentru a permite trei zile în plus, ceea ce înseamnă că buletinele de vot ar putea fi numărate dacă sunt primite până vineri. Noi, cei din echipa de campanie Trump, susținem că această acțiune a fost neconstituțională. Nu contează dacă credeți că este o idee bună sau nu, sau dacă îi aduce beneficii lui Trump sau Biden. Este ilegal.
Și alegerile din Pennsylvania sunt complicate, iar rezultatele probabil compromise iremediabil, deoarece este unul dintre statele care au refuzat echipei Trump accesul real la observarea numărării buletinelor. Deci, deși Curtea Supremă a SUA a cerut separarea voturilor tardive de buletinele de vot predate în timp util, nu există nicio modalitate prin care cineva să demonstreze că n-a avut loc amestecarea buletinelor de vot sau alte fraude.
În plus, după ce se dovedește că s-a produs orice tip de fraudă sistematică, sarcina legală ar trebui să revină statului și candidatului advers pentru a demonstra că aceasta n-a jucat un rol în determinarea rezultatului alegerilor. Cu alte cuvinte, în acest caz, echipa Biden ar trebui să arate că frauda a fost suficient de mică, încât să nu schimbe rezultatul final.
Având „erori” în sistem, care au îndreptat incorect mii de buletine de vot spre Biden, este rezonabil să se solicite dovezi că rezultatele rămase sunt exacte în secțiile unde au apărut aceste „erori”.
4 – În statele în care un candidat conduce cu o marjă foarte mică, voturile trebuie renumărate.
În cazul alegerilor strânse au loc adesea renumărări, unele făcându-se chiar automat. Este extrem de suspect că buletine de vot a apărut și s-au numărat până când Joe Biden l-a depășit pe președintele Trump, iar numărătoarea s-a oprit devreme, în noaptea alegerilor, fără niciun motiv.
În Georgia, de exemplu, diferența foarte mică necesită o renumărare, câteva mii de buletine ale militarilor trebuind încă numărate. Pentru a asigura corectitudinea și acuratețea este necesar ca buletinele de vot să fie renumărate, indiferent dacă președintele Trump sau Joe Biden câștigă în Georgia.
Aceste alegeri sunt unice deoarece echipa Trump a sesizat multiple probleme juridice în mai multe state cu privire la neregulile de vot. Ar fi iresponsabil să ignorăm toate aceste nereguli și încălcări ale legii.
Sincer, nu știm dacă rezultatele acestor alegeri pot fi vreodată legitimate ca fiind exacte. Dar știm că am ridicat întrebări legitime, care merită o revizuire serioasă de către instanțe.
Concluzia este următoarea: toți ar trebui să privească cu reținere proiecțiile care anunță că Joe Biden a câștigat alegerile. Ar fi bine să ne amintim cuvintele lui Yogi Berra: „Nu e gata, până nu s-a terminat”. Și în acest moment, cursa pentru Casa Albă nu s-a terminat.
Jenna Ellis este avocat de drept constituțional și consilier juridic principal pentru campania Trump 2020. Este avocat al președintelui Trump și autoare a cărții „The Legal Basis for a Moral Constitution.”