Vezi VIDEO
Ceapa verde, mararul si ouale de casa proaspete sunt cele mai cautate produse zilele acestea, ele fiind ingredientele principale ale drobului de miel, mancarea traditionala a Sarbatorilor de Pasti. Marfurile isi asteapta cumparatorii pe tarabele pietelor din Baia Mare, iar precupetele ofera sfaturi gratis despre cum, ce si cat trebuie pus in drob pentru ca acesta sa iasa delicios.
Pe langa produsele specifice sarbatorilor pascale care pot fi cumparate zilele acestea din piata de alimente din Baia Mare, musteriii mai putin experimentati pot primi de la vanzatoare sfaturi despre ce ar trebui sa contina drobul sau cum ar trebui acesta sa fie preparat.
„Aveti nevoie de un kilogram de carne tocata, cinci legaturi de patrunjel, cinci de ceapa, verdeata sa fie multa, condimente si mai punem oua proaspete si fierte. La un kilogram de carne pun cam zece oua fierte si vreo cinci oua proaspete. Si astea le amestecati si umpleti mielul”, a spus Aniko Lakatos, o precupeata care vindea toate cele trebuincioase pentru prepararea traditionalului drob.
Si pentru ca este vorba de un an de criza, toate cumparaturile se rezuma la bani, asa ca fiecare lista de cumparaturi trebuie facuta in functie de bugetul redus fata de anii trecuti. Dar daca doriti sa cumparati tot ceea ce este necesar pentru un drob de miel desavarsit, nu ar trebui sa mergeti la piata fara cel putin 200 lei in buzunar.
Astfel, mielul, ingredientul principal, costa intre 13 si 15 lei pe kilogram, cele circa patruzeci de oua de care avem nevoie ar costa 32 lei, daca preferam ouale de casa, sau douazeci de lei cele din magazin, cinci legaturi de ceapa costa 5 lei, iar cele de patrunjel tot atat, iar condimentele necesare, sarea, piperul si boiaua, ar costa tot cam 5 lei. Totalul insemnand aproape 200 lei, daca mielul pe care l-ati ales nu are mai mult de 12 – 13 kilograme.
Cheltuiala este destul de mare pentru buzunarele din ce in ce mai goale ale baimarenilor, daca tinem cont ca acestia obisnuiesc sa umple masa de Pasti cu oua vopsite, prajituri, vin, tuica si cine stie ce alte bunatati.
Sursa: Andrei Gherghel