Cei care nu au stagiul de cotizare complet aleg să cumpere un an vechime în muncă sau chiar mai mulți. Totuși, prețul acestuia diferă de la un an la altul, astfel că în 2023 este raportat la salariul minim pe economie.
Creșterea salariului minim pe economie a determinat și creșterea prețului pe care românii vor trebui să îl plătească atunci când doresc să adauge ani de vechime pentru pensia pe care urmează să o primească din partea statului român.
Așadar, tot mai mulți români care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins pragul de minim de cotizare pot cumpăra vechime și în anul 2023 în baza OUG 163/2020. Aceștia vor putea efectua plata contribuției pentru o perioadă de maxim 6 ani, potrivit actului normativ.
„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.
Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, se menționează în actul normativ.
Prețul unui an de vechime în muncă în anul 2023
În ceea ce privește contribuția lunară, aceasta este calculată în funcție de salariul minim pe economie. Așadar, începând cu data de 1 ianuarie 2023, acesta a ajuns la suma de 3.000 de lei brut lunar. Odată cu această majorare, contribuția lunară la sistemul public de pensii a crescut de la 638 de lei cât era în anul 2022, la 750 de lei, în anul 2023.
Contribuția la sistemul public de pensii ajunge astfel, în acest an, la suma de 9.000 de lei. Suma poate fi plătită integral sau eșalonat, după ce un contract cu casa de pensii a fost încheiat. Până la data de 31 august 2023, românii interesați să cumpere ani vechime vor putea cumpăra până la 5 ani.
Sursă: playtech.ro