Deși ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, a zis că România poate să primească peste 500.000 de refugiați din Ucraina, nu au fost ridicate încă nicăieri în țară tabere mobile pentru refugiații din Ucraina, a precizat joi seara pentru Libertatea maiorul Adrian Marian, purtător de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Maramureșul este județul care acea cei mai mulți kilometri de frontieră comună cu Ucraina și chiar așa, cu zeci de mii de refugiați ucrainieni la granițe, noi nu avem nimic pregătit.
.Există 39 de tabere mobile la nivel național, fiecare cu o capacitate de 200 de locuri și durează cam 12 ore instalarea unei astfel de tabere. Dar niciuna nu e gata. „Vor fi ridicate unde va fi nevoie, dacă va fi nevoie. În momentul de față nu există nimic cert. Când va fi și se va întâmpla, vom anunța public asta”, a spus pentru ziar maiorul Adrian Marian, purtător de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
În ce constau taberele O tabără are 30 de corturi de cazare, plus trei corturi de servit masa. Asta înseamnă o capacitate de 7.839 de locuri de cazare la nivel național.
„Avem tabere mobile pregătite, dar în acest moment nu sunt amplasate. La nevoie vor fi ridicate, dar până la acest moment nu a fost nevoie”, a spus maiorul Alexa Gonczi Oana Cristina, purtătorul de cuvânt al ISU Maramureș. În plus, față de taberele standard de 200 de persoane, ISU Maramureș mai are trei corturi ce pot fi folosite ca locuri de luat masa sau ca spații administrative.
Și acum ne întrebăm când va fi cazul? Trebuie să așteptăm ca județul să fie umplut de refugiați?
Ba mai mult, reprezentanți ai Prefecturii Maramureș se laudă în alte ziare că sunt pregătiți și vor susține cu adevărat persoanele refugiate care și-au lăsat gospodăriile de frica războiului, dar de fapt, ei nu sunt pregătiți de nimic. Se poate observa în declarațiile lor că sunt pregătire locurile de cazare, dar realitatea este alta.
Și în urmă cu aproape o săptămână, angajaţii ISU verificau disponibilitatea adăposturilor civile care ar putea fi folosite în situaţii de urgenţă, dar şi terenurile în care ar putea fi amplasate tabere mobile. În acest moment, după bombardamentele de astăzi, încă nu s-a luat o decizie privind amplasarea corturilor în Maramureș.
Ne-am obișnuit deja cu o Instituție a Prefectului incapabilă care niciodată nu știe nimic de ce se petrece în județ.