Un grup statuar al întemeietorilor Şcolii de Pictură din Baia Mare a fost dezvelit vineri în Piaţa Millenium, fostul centru vechi al municipiului Baia Mare.
Evenimentul a fost marcat de prezenţa autorităţilor locale, a numeroşi artişti plastici din judeţul Maramureş, dar şi a preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor.
Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a subliniat rolul pe care l-a jucat în comunitate Şcoala de pictură băimăreană, care de-a lungul timpului a găzduit în tabere de creaţie numeroşi artişti din ţară şi străinătate, dar şi faptul că şcoala este considerată una dintre valorile remarcabile ale comunităţii.
‘Cea mai importantă valoare a comunităţii noastre este diversitatea. În această diversitate de-a lungul timpului s-au aşezat de către străbunicii, bunicii noştri sau de către noi lucruri, fapte, valori. Unele dintre ele dăinuiesc şi azi, de altele ne mai amintim sau pe unele le-am uitat. Trebuie să ne gândim cu foarte mult realism şi cu foarte multă preţuire la cei care au construit acest oraş, cei care au făcut ca acest oraş să aibă lumină, cei care au făcut ca acest oraş să fie oraş. (…) Azi, dacă vorbim din perspectivă culturală, dar şi dintr-o perspectivă socială, una dintre valorile remarcabile este Şcoala de Pictură de la Baia Mare (…), construcţie cu profundă esenţă europeană care dăinuie şi azi. (…) Mai bine de 126 de ani au fost peste 5.000 de artişti plastici din toată Europa şi din lume care au trecut pe aici, pe la noi. Au creat, s-au inspirat de aici. I-am inspirat poate şi noi, comunitatea’, a spus Cătălin Cherecheş.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost de părere că schimbările sunt de multe ori revoluţionare, neaşteptate, chiar şi în artă.
‘Suntem în anul 1896. Hollósy Simon, care la vremea aceea lucra la Munchen, îşi căuta un loc pentru şcoala sa privată. A ales Baia Mare, unde a fost invitat de doi dintre elevii săi băimăreni, Thorma Janos şi Reti Istvan. Acestora li s-au alăturat Ivanyi-Grunwald Bela şi Ferenczy Karoly, iar în timp alte zeci de persoane. Iar şcoala de pictură băimăreană a continuat să funcţioneze timp de aproape patru decenii, chiar şi după ce fondatorul însuşi a părăsit tabăra datorită unor neînţelegeri cu colegii săi şi şi-a mutat şcoala în altă parte. Cu toate acestea, aceşti câţiva ani au fost decisivi nu numai în sensul că în această perioadă au creat pictura maghiară modernă, ci şi în sensul că au format şi un public înţelegător pentru ea, au transformat gustul oamenilor şi modul în care gândim despre artă. Un lucru la fel de important ca a forma o scoală de pictură. Ceea ce s-a întâmplat în Baia Mare a fost fără precedent în viaţa artistică maghiară; oameni cu talente deosebite au creat într-un singur loc, urmând aceleaşi obiective şi idealuri artistice. Creaţia lor a fost una semnificativă, iar lucrările lor sunt definitorii pentru artă’, a spus Kelemen Hunor.
Aşezat în Piaţa Millenium din municipiul Baia Mare, grupul statuar al întemeietorilor Şcolii de Pictură din Baia Mare va reprezenta un reper important pentru turismul cultural local, care ar putea atrage numeroşi vizitatori din ţară şi străinătate.