Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, invitat la o emisiune la unul dintre posturile naţionale de televiziune a vorbit deschis despre DNA, despre atacurile la care ste supusă în ultima perioadă această instituţie, dar şi despre serviciul anticorupţie pe care îl va înfiinţa la nivelul Primăriei Municipiului Baia Mare.
„Eu cred că nici DNA şi nici lupta anticorupţie nu trebuie să fie într-un fel aruncate în derizoriu sau demonizate. Instituţia este una absolut necesară într-un stat aşa cum e el astăzi, iar lupta anticorupţie este o chestiune care ţine de sănătatea noastră, a poporului român, pentru că suntem absolut viciaţi, de la cel mai înalt nivel până la cel mai jos, de astfel de acte, care duc la subdezvoltarea României şi la şi la căpuşarea unor surse de finanţare, care duc la drumuri mai proaste, la spitale nedotate, la şcoli care, la fel, nu acordă şansa unor copii să fie educaţi”, a spus Cherecheş.
Primarul a mai spus că DNA-ul este o instituţie „vitală” pentru statul român şi scandalurile în care este implicată în ultimele zile nu este altceva decât „o acţiune concertată de aruncare în derizoriu a unei instituţii”.
„Vorbim astăzi, din păcate, de o acţiune concertată de aruncare în derizoriu a unei instituţii vitale pentru statul român”, a mai spus Cherecheş.
În ceea ce priveşte compartimentul pe care Cherecheş doreşte să-l înfiinţeze, la nivelul municipalității băimărene există o inițiativă fără precedent la nivel național. Este un model pentru toate administrațiile locale, județene și pentru instituțiile Statului Român. O inițiativă a primarului Cătălin Cherecheș prin care se dorește înființarea unui Compartiment pentru Integritate și Anticorupție în cadrul administrației publice locale a Municipiului Baia Mare.
La nivelul acestui compartiment vor fi colectate, centralizate și prelucrate informații pe care cei care se consideră lezați de fapte de corupție sau de abuzuri ale funcționarilor le vor putea face cunoscute, cetățenii putându-se adresa cu încredere persoanelor specializate ce vor deservi acest compartiment. Totodată, toate aceste informații vor fi transmise, mai departe, către instituțiile statului cu atribuții în acest sens. De asemenea, se dorește colaborarea cu specialiști din cadrul ambasadelor SUA, Marii Britanii, Germaniei, Suediei, Norvegiei și a Franței.
Înregistrarea VIDEO a emisiunii AICI