„Faptele bune nu rămân nepedepsite”, iar eforturile făcute pentru protejarea categoriilor defavorizate în municipiul Baia Mare îi aduce primarului Cherecheș încă o palmă peste obraz. Mai multe organizații non-guvernamentale care probabil fac anchetele sociale din birou răsfoind postările de pe rețelele sociale, susțin că în Baia Mare oamenii străzii ar fi exploatați și puși să muncească în folosul comunității.
Primarul municipiului Baia Mare le dă replica și explică de fapt care este situația reală.
„S-a întors lumea cu… asfaltul în sus, asta ca să mă exprim academic. S-au inflamat unii în legătură cu acțiunile de eradicare a cerșetoriei în Baia Mare, acțiuni care se desfășoară având inclusiv bază legală. Unii se tem că, vezi Doamne, am forța persoanele identificate că practică cerșetoria să muncească în folosul comunității. Greșit. Noi le propunem, unii acceptă, alții nu. Toți beneficiază oricum de mese calde, adăpost la Azilul de Noapte (și aici rămâne doar cine vrea, nu suntem noi în măsura și nici nu avem intenția să reținem pe cineva împotriva voinței sale!), acces la servicii sanitare și medicale, consiliere de mai multe tipuri.
Acțiunile noastre se desfăsoară în conformitate cu prevederile art. 6 alin (1) din Ordonanța militară nr. 3/2020 care zice că autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor fără adăpost, precum și să asigure adăpostirea și îngrijirea acestora, iar alin (3) prevede că măsura se aplică începând cu data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, respectiv începând cu data de 24 martie 2020. Această obligativitate se menține și pe perioada stării de alertă, conform art. 4 alin (4) din OUG 70/2020.
În perioada cuprinsă între 24 martie 2020 și până în prezent au fost identificați, adăpostiți și li s-a oferit sprijin unui număr de 280 persoane fără adăpost.
Cu privire la munca în folosul comunității, aceasta a fost realizată cu consimțământul liber exprimat al persoanelor. Munca în folosul comunității este o măsură în cadrul procesului de incluziune socială și o modalitate de responsabilizare a acestora. Munca prestată a fost disproporțională cu capacitățile lor fizice, nu a fost executată în locuri vătămătoare, periculoase ori care prezintă un risc pentru sănătatea ori integritatea lor, astfel încât nu le-a fost lezată în nici un fel demnitatea și integritatea fizică a acestora. Totodată, au fost respectate prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate la locul de muncă. Celor care comentează situația din confortul propriilor case și birouri și nu cunosc realitatea din teren, le recomand să facă măcar 10% din cât am făcut noi pentru acești oameni!”, a spus Cătălin Cherecheș.
Mai nou,cativa cersetori din Baia Mare au migrat in Baia Sprie.Daca faceti o vizita la LIDL in Baia Sprie,veti gasi o cersetoare tanara cu tulburari psihice,care cerseste,in timp ce individul care o exploateaza,sta si pandeste din statia de autobus de vis a vis.Zilele trecute,mai precis marti,din cauza ca a facut putin cu cerseala,exploatatorul ei a dus-o in spate,la garaje,pe marginea raului SASAR si a luat-o la palme si a lovit-o cu picioarele,dupa care a inceput sa o loveasca cu capul de usa metalica a unui garaj.Alta nebuna,care locuieste undeva pe langa piata,cea care umbla prin spital la cersit cu o hartie in mina si spune ca are nevoie de bani pt medicamente,s-a mutat in Baia Sprie cu cersitul.Primaria din Baia Sprie ar trebui sa i-a masuri in aceasta directie deoarece se pare ca incetul cu incetul.toate scursurile si leprele si muta sediul aici.