Mai multe plangeri au fost depuse impotriva votului simbolic organizat duminica privind independenta Cataloniei, dintre care una il vizeaza pe liderul acestei regiuni puternice din nord-estul Spaniei, cerand arestarea organizatorilor si inchiderea birourilor de vot.
Micul partid de centru spaniol UPyD a depus duminica la Barcelona o plangere pentru ‘insubordonare si nerespectare a functiei’ impotriva presedintelui Executivului catalan, Artus Mas, si a doi membri ai guvernului sau, responsabilul cu Educatia, Irene Rigau, si cel cu Afacerile Interne, Ramon Espadaler, conform documentului obtinut de AFP.
In plangere se cer ‘evacuarea si inchiderea’ de catre fortele de ordine ‘a liceelor si a altor cladiri publice unde este organizata consultarea populara’, ‘confiscarea tuturor materialelor’ utilizate pentru vot, precum si ‘arestarea si trimiterea in fata justitiei a autorilor, complicilor si altor responsabili’ cu organizarea scrutinului.
Opozant ferm al oricarui scrutin privind independenta regiunii, guvernul spaniol al lui Mariano Rajoy a sesizat de doua ori Tribunalul Constitutional pentru a impiedica votul de duminica. Tribunalul a dispus suspendarea acestui vot simbolic, in asteptarea deciziei pe fond.
„Votul este, in mod flagrant si evident, impotriva deciziei de suspendare date de Tribunalul Constitutional”, denunta in plangerea sa UPyD, un partid care respinge nationalismele ragionale.
Sambata a fost depusa o alta plangere, cu titlu personal, de doi reprezentanti ai asociatiei Societatea Civila Catalana (SCC), fondata in aprilie pentru a rupe ‘spirala tacerii’ in fata fortei mesajului separatist.
In plangerea sa, Daniel Arenas si Juan Arza denunta ‘incalcarea deciziei dictate de Tribunalul Constitutional conform careia guvernul Generalitat nu trebuie sa foloseasca niciun mijloc public pentru a organiza acest proces de participare’.
Mica organizatie xenofoba catalana Plataforma per Catalunya a anuntat de asemenea intr-un comunicat ca a depus o plangere duminica, pentru ‘delict de insubordonare civila’.
Catalanii sunt chemati sa se exprime duminica in legatura cu independenta, intr-o consultare populara fara precedent, dar fara valoare juridica, organizata de executivul regiunii, in pofida interdictiei autoritatilor de la Madrid.
„Vreti ca regiunea Catalonia sa fie un stat?” si, daca da, „Vreti ca el sa fie independent?” — dupa ani de controverse, cele doua intrebari au fost tiparite pe milioane de buletine de vot, o consultare publica simbolica — fara consecinte cu caracter obligatoriu ca ale referendumului din Scotia de la 18 septembrie—, dar extrem de asteptata.
Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat sambata ca nimeni nu va distruge unitatea Spaniei atat timp cat el va fi seful Guvernului.
Sursa: Agerpres