Prin eliminarea stagiului militar obligatoriu se doreste profesionalizarea armatei. Ministerul de resort deruleaza deja o campanie pentru atragerea tinerilor spre o cariera militara. Potrivit informatiilor oficiale, pana acum 16.000 de tineri si tinere si-au exprimat intentia sa fie de profesie catane.
Pana la sfarsitul anului, in functie de locurile disponibile, vor fi angajati soldati sau gradati voluntari tineri barbati, cu stagiul militar satisfacut, si varsta maxima de 26 ani, iar din 2007 vor fi ”incorporate” de bunavoie si fete cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 ani.
Potrivit legislatiei in vigoare, dupa 1 ianuarie 2007, veniturile salariale (solda si indemnizatie de hrana) ale unui soldat voluntar debutant vor fi de peste 1.000 RON, la care se pot adauga alte sporuri in functie de specialitatea militara si conditiile de munca specifice.
Soldatii si gradatii voluntari pot sa incheie contracte succesive si sa ramana in armata pana la varsta de 40 de ani, daca nu au optat pentru a trece, pana la implinirea varstei de 30 de ani, in corpul subofiterilor.
Subofiterii trebuie sa aiba varsta de maximum 30 de ani implinita in anul organizarii concursului de admitere; sa fie absolventi cel putin ai invatamantului liceal cu diploma de bacalaureat; sa fie absolventi ai "Cursului avansat pentru gradati profesionisti"; sa aiba o vechime in serviciu de cel putin un an si sa aiba, in aprecierea de serviciu din ultimul an calificativul de cel putin ”bun”.
Sursa: Ioana Osan