Deși pompierii parizieni au reușit să stingă incendiul după mai bine de 16 ore, edificiul istoric vizitat de peste 12 milioane de turiști anual nu este încă în afara pericolului, relatează Business Insider.
Întreaga structură din lemn a Catedralei Notre-Dame a absobit cantități uriașe din apa folosită de pompieri pentru a stinge flăcările. Acesta este şi motivul pentru care pompierii au decis să nu utilizeze avioanele pentru stingerea focului. Cantităţile mari de apă, aproximativ 6 tone la fiecare încărcătură ar fi afectat iremediabil clădirea istorică.
Franck Riester, ministrul francez al Culturii, a declarat că încă mai există riscuri. „Structura principală a clădirii a fost salvată, dar încă este foarte instabilă. Seara trecută, după cum am văzut, două treimi din acoperiș au ars, o turlă s-a prăbușit în interiorul catedralei.”
Riester a adăugat că brigada de pompieri și arhitecții sunt acum îngrijorați de cum va rezista structura catedralei, îmbibată cu apă. „Totul este foarte fragil, iar clădirea este construită cu multă finețe, astfel încât dacă o parte din ea s-ar prăbuși, ar fi afectată întreaga construcție”, a spus acesta.
Philippe Charlier, directorul Departamentului de Cercetare și Educație al Muzeului Quai Branly-Jacques Chirac, a explicat de ce ministrul Culturii spune că „situația este precară”.
„Lemnul din care este realizată clădirea s-a uscat în decursul a 800 de ani și, drept urmare, este ușor. Acum, tot acest lemn s-a îmbibat cu apă. Toate structurile lemnoase sunt complet udate, iar pereții nu sunt construiți pentru suporta o greutate atât de mare. Există riscul ca pereții să se crape, iar atunci întreaga clădire s-ar prăbuși, din cauza greutății pe care o are lemnul plin cu apă”, a explicat Charlier.
Deocamdată nu se ştie de la ce a pornit focul, cel maiprobabil a fost un accident în zona în care se făceau restaurări.