Peste 1.500 de locuri au ramas vacante in scolile din Maramures, dupa ce s-a finalizat repartitia dascalilor pe posturile titularizabile si cele de suplinitori. Inspectorul scolar general din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Maramures (ISJ), Mariana Pop, a declarat ca e vorba despre posturi cu numarul de ore variind intre 7 si 18, adica de posturi cu norma intreaga, dar si de catedre incomplete. Alti 136 de candidati au ramas pe dinafara, multi dintre ei refuzand sa mearga sa predea la sate. Reprezentantii ISJ spera ca posturile vacante sa fie ocupate in urma etapei a treia de repartizare care va avea loc in 2 septembrie. Numai ca pe aceste posturi exista mari sanse sa ajunga candidati care au obtinut note de 1, 2 sau 3.
Posturile de dascali din scolile aflate in mediul rural raman in continuare neatractive pentru cei care vor sa lucreze in invatamant, au concluzionat reprezentantii ISJ Maramures, in urma celor doua etape de repartizare pentru titularizare si suplinire.
In acest an, la examenul de titularizare au fost scoase la concurs 2.458 de posturi vacante, din care 1.003 erau catedre complete, adica cu norma intreaga. Doar 277 de locuri erau insa titularizabile. Desi numarul posturilor pe care profesorii se puteau titulariza era unul relativ mic, 76 de locuri au ramas neocupate, pentru ca dascalii au refuzat sa mearga sa predea la sate, sperand ca in toamna vor gasi un loc acceptabil, chiar daca e doar de suplinitor, avand certitudinea ca vor preda pe acel post doar un an, dupa care va urma alt concurs, alte emotii.
Cele mai multe posturi titularizabile neocupate sunt la limba franceza, unde au existat 14 astfel de locuri si au fost ocupate doar 7. Conform raportului prezentat de ISJ, au ramas neocupate 1.536 de ”coduri”, adica locuri care sunt fie cu norma intreaga, fie incomplete, cu ore razlete de doar 7-8 ore, fie e vorba despre catedre complete, dar rezervate.
Din totalul acestora 1.162 de locuri sunt vacante si 373 sunt rezervate, ceea ce inseamna ca in orice moment pe aceste posturi pot reveni directorilor numiti cu delegatie, celor care si-au luat concediu fara salariu sau profesorilor aflati in concediu de ingrijire a copilului.
Cele mai multe locuri neocupate sunt in zonele rurale, insa exista posturi ramase vacante si la unele scoli din municipiul Baia Mare. ”Cele mai multe posturi neocupate sunt in mediul rural. E vorba de localitati precum Repedea, Ruscova, Cupseni, Grosii Tiblesului, iar lista poate continua. Sunt si la Baia Mare posturi care nu au fost ocupate. De exemplu, la Liceul de Arta, la disciplinele de profil, muzica si desen, la Grupul Scolar George Baritiu, la specializarile electronica si automatizari, pe la unele Licee la disciplinele tehnice, la Alimentatie Publica si chiar la Cluburile Sportive”, a precizat Mariana Pop.
Dintre candidatii care au obtinut note peste 5 au ramas nerepartizati in jur de 136, acestia sperand ca vor avea mai multe sanse sa obtina un post acceptabil la repartitia din toamna. ”Cei care nu au fost repartizati spera ca in toamna vor mai aparea posturi, dar sunt slabe sanse. Acestora nu li s-au parut atractive posturile. In continuare, posturile din mediul rural raman neatractive pentru multi dintre candidati”, a explicat Mariana Pop.
Cei care au obtinut note sub 5 au posibilitatea sa se prezinte la un nou concurs la sfarsitul lunii august, cand este programata o noua testare, urmand ca in 2 septembrie sa se desfasoare etapa a treia de repartizare pe posturi de suplinitori a celor care au obtinut cel putin nota 5.
In aceste conditii, exista toate sansele ca in scoli sa ajunga sa predea profesori care au obtinut note de 1, 2 sau 3, avand in vedere ca la examenul de titularizare din aceasta luna s-au inregistrat 336 de candidati cu note sub 5.
Sursa: Camelia Tocaci