Cătina este un arbust cu o arie foarte mare de răspândire, deloc pretenţios şi ale cărui fructe îşi menţin proprietăţile benefice pentru organism chiar şi în condiţii de ger. Este un remediu natural pentru o multitudine de afecţiuni ale organismului, atît interne cât şi externe.
Se consumă simplă sau sub formă de ceai, sirop, tinctură, pulbere, ulei sau extract din muguri, toate acestea putându-se cumpăra sau prepara chiar în propria bucătărie.
Cătina: generalităţi
Denumită ştiinţific Hippophae Rhamnoides, cătina este un arbust fructifer de origine din Asia Centrală, ce poate fi albă, galbenă sau roşie. În România, întâlnim cătina atât în regiunile muntoase cât şi în nisipurile şi pietrişurile litorale.
Arbustul este ramificat şi spinos şi creşte între 2 şi 6 metri în înălţime. Frunzele sunt de culoare verde-cenuşiu, au formă alungită şi îngustă, iar florile sunt mici şi apar înaintea frunzelor. Fructele nu sunt mai mari de 1cm, sunt verzi la început şi, cu cât se coc, capătă culoarea galben-portocalie. Fructul este cel care se foloseşte cel mai mult în industria alimentară, farmacie, silvicultură sau ca plantă ornamentală, dar se obţin diverse preparate şi din frunzele, mugurii şi scoarţa de cătină.
Fructele de cătină se pot culege sau cumpăra din pieţe, unde se găsesc de la finalul verii până la începutul iernii.
Compoziţie bogată în vitamine, minerale și nutrienți
Fructele de cătină sunt foarte bogate în vitamina C, de două ori mai bogate decât măceşele şi de 10 ori decât citricele. Mai precis, 100 grame de suc din fructe de cătină conţine undeva între 400 şi 800 mg de vitamină C. Fructele mai conţin vitamina A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6, B9, colină, inositol), vitaminele E, K, P şi F, celuloză, carotenoide (beta caroten – în concentraţie mai mare decât se regăseşte în morcovi, xanthophila), microelemente precum calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, sodiu, acizi grasi polinesaturati, uleiuri complexe din care se obţine uleiul de cătină, uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, serotonină, aminoacizi, fitosteroli şi enzime.
Acţiune terapeutică, benefică pentru sănătate
Cătina are numeroase efecte benefice pentru organismul uman pe care le enumerăm mai jos, pentru a şti cum să o utilizăm în avantajul sănătăţii noastre.
Comments 1