Salvatorii montani şi poliţiştii de frontieră au suspendat, duminică seara, operaţiunile de căutare a celor patru cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa alpină pentru a ajunge în România, traversând o zonă dificilă din Munţii Maramureşului, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, Oana Pârcălab.
„Echipele de salvare sunt încă în teren, dar nu au reuşit să ajungă la persoane. Prin dispeceratul ITPF Sighetu Marmaţiei s-a luat legătura cu unul dintre ei, acesta a spus că a văzut luminile de la lanternele echipelor de salvare. Dar, cel mai probabil, persoana se află în partea opusă a unei zone stâncoase, unde a fost practic imposibil ca salvatorii să ajungă”, a spus Oana Pârcălab.
Potrivit acesteia, operaţiunile de căutare pe timpul nopţii de duminică spre luni vor fi anulate, urmând a fi reluate dimineaţă.
„În această seară, căutările vor înceta, urmând ca mâine (luni – n.r.) să fie reluate folosind elicopterele. Probabil doar coborârea în rapel din elicopter ar fi soluţia de extragere a persoanei din zona în care se află. (…) Echipele vor începe coborârea, după o zi istovitoare, pe un teren deosebit de greu, în condiţii meteo nefavorabile”, a precizat Oana Pârcălab.
Doi dintre ucraineni au suferit fracturi la picioare
Grupul de şase cetăţeni ucraineni încercau să ajungă în România prin una dintre zonele montane cele mai dificile din Munţii Maramureşului. Doi dintre ei au fost recuperaţi de pe munte în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică și prezintă fracturi la picior, iar al treilea acuză o stare de rău, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Maramureş, Dan Benga.
„Sunt doi cu fracturi de membru inferior şi în stare de hipotermie. Din ultimele informaţii se pare că şi unul din ceilalţi doi, care era bine, a început să se simtă rău”, a spus Dan Benga, conform Agerpres.
„Cele două elicoptere au reuşit să ducă sus în munte o nouă echipă de salvare, alcătuită din patru salvatori montani, cu echipamentele de salvare, scutindu-i de o urcare de peste 6 ore şi jumătate cel puţin. (…) În seara – noaptea asta încercăm să îi scoatem pe toţi din munte. Problema e că avem plafon jos şi o ceaţă sus în munte de nu se vede la un metru în faţă”, a subliniat şeful Salvamont Maramureş.