Doua din cele trei firme care detin licente de explorare si exploatare a zacamintelor auro-argentifere din Romania au sediul in Baia Mare, insa anul trecut acestea nu au extras niciun gram de aur. Din cele sapte zacaminte auro-argentifere pentru care exista autorizatii de explorare si exploatare, trei sunt din Maramures.
Peste jumatate din licentele de explorare a minereurilor auro-argentifere din Romania sunt detinute de firme cu sediul in Baia Mare, care apartin unor corporatii straine. SC Romaltyn Mining SRL, firma din portofoliul Polyus Gold, corporatie controlata de magnatul rus Mihail Prokhorov, are licenta pentru trei zacaminte auro-argentifere din Maramures (doua la Alunis Piatra Handal si unul la Poprad) si pentru unul in judetul Satu Mare, la Camarzana.
Alta firma cu sediul in Baia Mare, SC Samax Romania, detinuta de concernul Carpathian Gold, controlat de omul de afaceri canadian Dino Titaro, a primit licenta de explorare a zacamantului de la Valea Rovina (judetul Hunedoara). In afara de punctul de lucru de la Valea Rovina, compania aurifera canadiana mai desfasoara activitati de exploatare a aurului in MinasGerais (Brazilia).
Firma din Baia Mare, care are sediul intr-un apartament de pe strada Moldovei, este administrata de geologul Alexandru Nicolici (59 de ani), fost director adjunct la IPEG Maramures. Geologul face parte si din consiliul de conducere al companiei canadiene si inainte de a manageria firma din Romania a corporatiei canadiene a condus activitatea de explorare a Samax Gold in Congo.
Niciuna din cele sase firme care detin licente in Romania nu au extras aur anul trecut, insa, conform Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, in cazul zacamintelor auro-argentifere statul incaseaza redevente, chiar daca detinatorii de licente scot sau nu aur.
Conform ultimului raport al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, din 28 martie 2011, in Romania sunt acordate sapte licente de explorare a minereurilor auro-argentifere, detinute de trei firme: Romaltyn Mining, Samax Romania (ambele cu sediul in Baia Mare) si SC Rom Aur SRL (cu sediul in Rosia Montana, care detine licente de explorare si exploatare pentru doua zacaminte auro-argentifere din Baisoara).
Sursa: Catalin Vischi