Vezi VIDEO
Galeria Borzas de pe Valea Borcutului din Baia Mare, locul prin care cinci barbati au pasit spre moarte cu putine zile inainte de Anul Nou, a fost astupata cu pamant, iar in zona s-a montat un indicator pe care scrie ”Intrarea interzisa”. Atat mai aminteste de tragedia petrecuta in urma cu mai putin de saptamana in zona. Familiile si-au ingropat mortii, iar acum incearca sa isi continue viata, in aceeasi cumplita saracie. De altfel, chiar lipsurile materiale i-au determinat pe cei cinci baimareni sa intre in gura de aerisire ca sa recupereze fierul vechi din exploatarea miniera dezafectata in urma cu aproximativ sase ani. Tocmai de aceea, oamenii locului cred ca galeria nu va ramane mult timp astupata, spunand ca, indata ce se va depasi starea de soc, se vor gasi unii care sa reintre in puturile stramte ale fostei Exploatari Miniere Sasar si sa isi riste viata pentru cateva sute de lei.
Reprezentanti ai Inspectoratului de Politie Judetean si ai Parchetului de pe langa Judecatoria Baia Mare fac investigatii pentru a lamuri imprejurarile in care au murit barbatii scosi din subteranul Galeriei Borzas in cursul zilei de 29 decembrie in urma unei operatiuni extrem de dificile coordonata de o echipa de salvatori minieri venita tocmai de la Petrosani. Rezultatele necropsiei au relevat ca barbatii au murit asfixiati, din cauza lipsei de oxigen din interiorul putului. De asemenea, s-a mai stabilit ca trei dintre barbati – Viorel Chira, Nicolae Onuc si Vladimir Varga, cei care au intrat in galerie joi, 27 decembrie, au mers sa fure fier vechi, iar ceilalti doi – Lucian Rezmeves si Andrei Rezmeves, tata si fiu – au plecat a doua zi dupa ei ca sa ii salveze, dar au avut aceeasi soarta.
In paralel cu ancheta politistilor, oficialii Prefecturii Maramures au precizat ca se va cere un control la minele din judet pentru a se stabili cate dintre ele au cazut prada hotilor de fier vechi si cate sunt un potential pericol. ”Acolo a fost montat un indicator cu «Accesul interzis», si s-au pus doua barne in forma de X, pentru a le arata cetatenilor ca nu se poate intra in acea galerie. Acolo nu s-a facut ecologizare pentru ca urmau sa se primeasca anul acesta bani de la Ministerul Economiei. In ceea ce priveste celelalte galerii si guri de mina existente, banuiesc ca Ministerul Economiei si Comertului va face o verificare a acestora. In mod cert, se va da aceasta dispozitie si pentru Maramures, iar la nivelul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta se va vedea care este situatia acestor galerii”, a declarat Dan Buca, purtator de cuvant al institutiei.
Baimarenii care locuiesc pe Valea Borcutului s-au gandit ca s-ar putea ajunge si la o astfel de tragedie, mai ales ca multi stiau ca se intra in galerii cu scopul sustragerii de fier vechi. In casele saracacioase de pe strada Frumusaua se gasesc si acum unelte necesare spargerii si taierii grinzilor de prin galerii. Chiar langa barbatii gasiti morti la Borzas s-au gasit asemenea scule. Un fost salvator minier a povestit ca in subteran stii cand intri, dar nu stii daca mai iesi, pentru ca pericole sunt la tot pasul.
„E atat de periculos in mina la ora actuala pentru ca gurile sunt inchise si aerisirea este redusa, iar prin putrezirea lemnului si oxidarea minereurilor se face un gaz greu, monoxidul de carbon, care e mai greu decat aerul. Din ce am inteles, ei au gasit o crapatura, s-au aplecat iar in momentul in care au inhalat o gura de aer din asta, automat, chiar daca au realizat ca sunt in pericol, nu au mai avut puterea sa faca pasi inapoi. Eu am fost si salvator si sa stiti ca in bazinul Baia Mare nu e vorba ca nu exista salvatori, exista, dar la noi nu s-au mai facut acele instruiri si atunci nu au mai investit statul in ei. E extrem de dificil, trebuie si exercitiu fizic, pentru ca, la 40 de grade, cu fum, cu aparatul in spate trebuie sa depunem efort deosebit… Sa mai si scoti un mort sau sa salvam de acolo pe cineva…”, a marturisit pentru eMaramures Iosif Csaki, un barbat care a lucrat vreme de 27 de ani in Mina Sasar Baia Mare.
Locuitorii de pe Valea Borcutului sunt de parere ca in primul rand saracia a cauzat tragedia din Galeria Borzas, precizand ca daca ar fi avut din ce sa traiasca barbatii nu ar fi intrat in subteran. Unii dintre baimarenii care stau in zona au recunoscut ca singurele lor surse de venit sunt fierul vechi si lemnul de prin padure.
„Supravietuim cum putem. Luam lemne, cu asta ne ocupam. Noi atata facem intr-o zi aici: 20-30 de lei, cat sa traim. E greu, mergem prin padure, prin tot locul, toata ziua. Taiem lemnul, il facem aici si apoi il vindem. E bugat de grea viata asta. Muncim toti, care cum putem, ca nu mi-oi aduce nevasta in padure”, a declarat Gheorghe Pop, unul dintre localnicii de pe Valea Borcutului.
De cum se crapa de ziua si pana se lasa intunericul, oamenii de pe Frumusaua muncesc din greu pentru fiecare leu, iar unii incalca legea cu buna stiinta. Totul are un pret insa.
„Saracia asta ii foarte mare. Au riscat sa intre in mina pentru niste bani si aia putini. Asta e, pentru copiii s-au dus, sa aiba ce sa le puna pe masa, sa ia o pita, una alta… Eu asa muncesc, cu cumnatu’, cu padurea, dar macar stiu ca dorm apoi ca lumea pe perina, nu suntem in pericol”, a declarat unul dintre localnici.
CITESTE SI:
INMORMANTARE – Trei dintre barbatii morti in Galeria Borzas de pe Valea Borcutului au fost condusi pe ultimul drum (VIDEO)
INVESTIGATII – Parchetul Baia Mare a preluat dosarul baimarenilor morti in galeria de mina de pe Valea Borcutului
TRAGEDIE – MINA VALEA BORCUTULUI – Cinci familii in doliu dupa accidentul mortal produs in Gura Borzas (GALERIE VIDEO)
Sursa: Anca Popescu Glodan