Un bărbat din judeţul Neamţ a ajuns în stare gravă la spital, după ce timp de un an a luat paracetamol şi algocalmin pentru a se proteja de Covid-19. Automedicaţia i-a făcut mai mult rău decât bine, iar bărbatul îşi poate pierde acum rinichii.
Pacientul este internat la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi, iar purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Ionuţ Nistor, spune că există riscul ca bărbatul să nu îşi mai poată recupera complet funcţia renală. Bărbatul de 55 de ani a fost internat în secţia de nefrologie a spitalului fiind diagnosticat cu insuficienţă renală acută.
„Este vorba despre un bărbat de 55 de ani care a fost internat în secţia de nefrologie a spitalului Parhon şi la care a fost depistată o insuficienţă renală acută, care a apărut după ce a consumat aproape un an de zile paracetamol şi algocalmin.
Relativ neobişnuit este motivul pentru care bărbatul a făcut asta, medicamentele fiind luate cu scopul de a preveni infecţia cu virusul SarS-CoV-2. În momentul în care se simţea rău, în loc să oprească aceste medicamente a luat şi mai multe astfel de medicamente. Dacă iniţial a început cu un singur comprimat, apoi a crescut doza până când starea generală s-a agravat”, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului.
Bărbatul a fost dus iniţial la spitalul din Piatra Neamţ, iar ulterior a fost transferat la Iaşi. „Din păcate acest comportament, această automedicaţie a dus la insuficienţa renală gravă şi sunt puţine probabilităţi ca să poată recupera complet funcţia renală. Există şanse să facă dializă”, mai spune purtătorul de cuvânt.
Acesta atrage atenţia şi asupra pericolului automedicaţiei. „Sunt toate efectele adverse posibile la analgezice şi antiinflamatoare. Insuficienţa renală este unul dintre ele. Un alt efect advers este legat de inhibiţia măduvei şi producţia de leucocite, tocmai cele care ar trebui să ne apere de infecţii.
Aceste medicamente dimpotrivă nu apără ci pot inhiba apărarea. Este bine ca orice medicamente luăm, mai ales dacă vorbim despre o perioadă mai lungă, să vorbim cu medicul curant, cu medicul de familie, pentru că pot apărea efecte adverse severe.”, a spus Ionuţ Nistor.