Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, s-a bâlbâit în cadrul unei întâlniri cu oamenii de afaceri din Iaşi, când a fost întrebat de o antreprenoare de ce statul nu cumpără echipamente de protecţie anti-Covid de la producătorii din ţară. Întrebat apoi despre plata taxelor restante, ministrul a pufnit în râs şi a pasat responsabilitatea către agenţii economici, informează Antena3.
În plină campanie electrorală, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu s-a întâlnit la Iaşi cu reprezentanţii mediului de afaceri. Acesta a rămas fără cuvinte şi s-a bâlbâit la întrebările serioase adresate de agenţii economici.
O antreprenoare care deţine singura companie care produce ţesături tehnice din România l-a întrebat pe ministrul Finanţelor când va decide Guvernul să cumpere materiale şi echipamente de protecţie anti-Covid de la producătorii români.
„Din luna martie am lucrat şi obţinut un rezultat foarte bun la două ţesături anti-Covid pentru combinezoane, un ţesut de unică folosinţă şi o ţesatură laminată cu 30 de utilizări, resterilizări, avizate de Ministerul Apărării. Le avem pe stoc şi acum, nu le-a cumpărat nimeni.
Am încercat să le vindem în Polonia, având o colaborare cu o firmă. Le-au testat, le-au plăcut. Înainte de a semna contractul, a ofertat o firmă poloneză şi au spus că iau de la polonezi. Corect.
Am încercat să vindem în Italia, tot la nişte colaboratori. Le-au testat, le-a plăcut, dar au cumpărat de la un italian.
Vă întreb pe dumneavoastră, când în ţara noastră va fi nevoie de o ţesătura tehnică şi se va spune: este unul la Iaşi şi hai să luăm de la el?”, l-a întrebat antreprenoarea pe Florin Cîţu.
Luat prin surprindere, şeful Finanţelor a răspuns printre bâlbe: „Cred că…la Consiliul Judeţean…Da, aveţi dreptate… Nu ştiu care sunt…Nu ştiu de ce nu aţi…Nu ştiu dacă preţul…Nu ştiu… sper să ajungă şi acolo. Nu am răspunsul aici.”
Producătorii români de măşti şi echipamente de protecţie anti-Covid riscă falimentul. Statul cumpără de afară
România are peste 388 de fabrici care produc echipamente de protecţie pentru diferite domenii, inlusiv pentru sectorul medical. Acestea formează o piaţă de aproape 500 de milioane de lei si au împreună peste 4.500 de angajaţi, potrivit datelor Ziarului Financiar.
Conform unui studiu realizat de compania Frames, 150.000 de firme au trăit în această pandemie din somajul tehnic şi riscă falimentul.
Cu toate acestea, spitalele au făcut licitaţii pentru măşti şi echipamente de protecţie iar Guvernul a acordat contracte de peste 180 de milioane de lei unor firme care importă aceste produse din străinătate.
La aceeaşi întrunire, ministrul Florin Cîţu a fost întrebat dacă s-au găsit soluţii pentru agenţii economici care vor trebui să plătescă taxele restante pe 25 octombrie. Acesta a pufnit în râs şi a răspuns degajat: „… să ştiţi că nu numai noi trebuie să ne gândim la soluţii… şi agenţii economici trebuie, că ştiu că vine 25 octombrie. Dar vom vedea ce vom face atunci”.
Antena3