Inspecţia Tehnică Periodică expirată este o situaţie pe care niciun şofer nu vrea s-o întâlnăească, mai ales atunci când este oprit în trafic de către poliţistul rutier.
ITP reprezintă o verificare tehnică realizată la un interval specific de timp în urma căreia se stabileşte dacă un autovehicul îndeplineşte sau nu condiţiile de siguranţă pentru a circula pe drumurile publice.
Când se face ITP-ul
O maşină nouă nu va trebui să refacă ITP mai devreme de 3 ani, autovehiculele cu vârsta între trei şi 12 ani vor efectua ITP o dată la doi ani, iar cele peste 12 ani vechime vor efectua ITP o dată pe an.
Pentru a stabili dacă ITP-ul unui autovehicul este expirat sau nu, posesorii sau şoferii pot verifica certificatul de înmatriculare al autovehicului (talonul), pe ultima pagină, unde se trece data la care a fost efectuată ultima Inspecţie Tehnică Periodică, iar în funcţie de vechimea maşinii stabilesc când urmează următoarea verificare.
Totodată, valabilitatea ITP se poate verifica pe site-ul Registrului Auto Român (rarom.ro), în baza seriei de caroserie sau a seriei Cărţii de Identitate a Vehiculului (CIV).
Amenda pentru ITP expirat
Conducerea unui autoturism fără ITP valabil se sancţionează cu amendă între 9 și 20 de puncte, iar în cazul în care înmatricularea vehiculului a fost suspendată amenda aplicată este de 20 de puncte. Astfel, amenda maximă care poate fi primită de un şofer cu ITP expirat este 6600 de lei.
De reţinut este că de la 1 ianuarie 2024 punctul de amendă a crescut la 165 de lei, în urmă cu un an fiind 145 de lei.
An alte tari poti 3 luni sa circuli fara itepe valabil si dupa cele 3 luni te prinde fara ati da 60 de euro amenda