La inițiativa Ambasadei, susținută de Primăria Paris și de Grupul de prietenie româno – francez din Adunarea Națională Franceză, o porțiune de pe promenada Senei va purta, începând de mâine, numele Reginei Maria. Mai exact, este vorba de secțiunea de pe malul stâng, dintre Pont d’Iéna și capătul bd. Suffren. Ceremonia de inaugurare va avea loc în acest spațiu la 15 octombrie 2019, ora 14:15, în prezența Familiei Regale.
„Dorim, printr-un astfel de gest, să aducem omagiu celei care în urmă cu 100 de ani pleda cauza României la Conferința de Pace de la Paris și care a rămas în sufletele românilor drept „Mama răniților” și „Regina Întregitoare”. Vă așteptăm!”, spun reprezentanții Ambasadei României în Franța.
Astfel, municipiul Baia Mare va avea în comun cu Parisul numele Reginei Maria, cel mai mare parc din orașul de pe Săsar purtând această denumire. Cel mai mare parc public al Municipiului Baia Mare și-a primit acest nume după Primul Război Mondial, în cinstea Reginei Maria „făuritoare, împreună cu soţul ei, Regele Ferdinand, a României Mari”.Parcul a fost înființat în secolul al XIX-lea, când frații Homoroy, Ferdinand și Pal, au donat partea de mijloc a parcului autorității locale. Până la Unirea din 1918 a purtat numele de Parcul Szechenyi.
În perioada interbelică parcul avea o suprafață de 11 hectare și începea după Câmpul Claustrului (Câmpul Tineretului n.r.). Regimul comunist a schimbat numele acestui spațiu în Parcul Dimitrov. După căderea regimului comunist, în 1989, administrația locală i-a schimbat denumirea în Parcul Municipal. În 2011, la inițiativa primarului Cătălin Cherecheș, aleșii locali au agreat în unanimitate revenirea la denumirea: Parcul Municipal Regina Maria.
Parcul Regina Maria a fost, este și va fi un punct de referință în istoria orașului, fiind de-a lungul vremii un loc ideal de promenadă, ideal pentru evenimente culturale, întâlniri și manifestări. Din 2014, după finalizarea spațiului de joacă, a devenit locul preferat al copiilor și tinerilor din Baia Mare. Lacul din parc, care pe parcursul vremii a fost o zonă intens căutată de cetățeni, a fost lăsat în paragină mai mulți ani. Acesta a fost reabilitat în vara anului 2014, redevenind un punct de atracție pentru băimăreni.
-Ce au în comun Baia Mare și Parisul?
-Tiganii de la periferie!
Ce poză veche și ce multă verdeață în centrul vechi. E adevărat, că erau și mașini, dar erau și copaci în partea de vest a centrului. Acum numai piatră spartă. Felicitări.
Inainte de 1989, s-a numit parcul Mara, eu am copilarit in preajma lui???
Pe cei mai importanti i-ati uitat .Pe tigani .