Un studiu dat publicitatii de catre Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) releva ca 93% dintre ceatatenii tarii sunt mandri de nationalitatea lor, iar asta in ciuda faptului ca un numar foarte mare de romani – mai precis 57% – cred ca fac parte dintr-un popor ghinionist. Analiza derulata indica faptul ca sentimentul de mandrie este regasit mai degraba in randul moldovenilor decat printre locuitorii din celelalte regiuni. In urma anchetei sociologice, IRES a intocmit si un clasament al problemelor personale cu care se confrunta romanii si tara, respectiv o analiza asupra starii de spirit a populatiei.
Pe primul loc in privinta problemelor presonale se afla lipsa banilor, respectiv 23% dintre persoanele intervievate au declarat ca nu sunt deloc multumite de starea lor materiala. Pentru o cincime dintre romani sanatatea precara constituie cea mai importanta problema personala, in timp ce 12%, au aratat ca ii preocupa lipsa locurilor de munca. 8% dintre repondenti s-au plans de pensiile prea mici, 7% de veniturile reduse iar 4% s-au aratat ingrijorati pentru viitorul copiilor.
In privinta problemelor natiunii, pe primul loc, potrivit studiului IRES, se afla “lipsa locurilor de munca, mentionata spontan de catre 17% dintre respondenti. Acesteia ii urmeaza starea deficitara a economiei, mentionata de 15% dintre acestia, conducerea defectuoasa a tarii (10%), coruptia (7%), pensiile si salariile mici (6%), precum si saracia oamenilor si lipsa banilor(6%)”.
Au mai fost mentionate sistemul sanitar deficitar, clasa politica, datoriile externe sau invatamantul. Studiul a relevat ca exista si romani care considera ca problema cea mai importanta cu care se confrunta Romania in momentul de fata este mentalitatea cetatenilor (3%).
Specialistii in sociologie au aratat ca, dupa analiza derulata, la nivelul tarii exista mai multe persoane nefericite decat fericite (47% vs. 40%), in timp ce 12% dintre romani nu se considera nici fericiti, nici nefericiti. “Respondentii mai tineri se declara fericiti in masura mai mare decat cei mai in varsta. Categoria persoanelor cele mai nefericite este cea a celor intre 51-65 de ani. De asemenea, persoanele cu studii superioare sunt mai fericite (51,7%) decat cele cu studii elementare (24,1%) si cele cu studii medii (38,2%)”.
Situatia economica a tarii este perceputa ca fiind proasta sau foarte proasta in acest moment de catre 81% dintre respondenti, in timp ce doar 15% considera ca aceasta este buna sau foarte buna.
Analiza sociologica “Romania marilor nelinisti” a fost gandita ca un studiu despre starea natiunii, fiind derulata telefonic, in septembrie, pe un esantion reprezentativ la nivel national, de 1.383 de persoane.
Mai multe detalii despre ancheta sociologica a IRES pot fi aflate facand click AICI.
Sursa: L.C.