Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a făcut o vizită de urgenţă la Cluj-Napoca unde a evaluat situaţia Spitalului de Boli Infecţioase precum şi a Spitalului Municipal după ce în ultimele săptămâni rata de infectare a trecut de 3 la mia de locuitori.
La Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca, Tătaru a declarat că a avut o sedinţă cu personalul medical şi că au fost stabilite măsuri.
Despre situaţia paturilor pentru terapie intesivă, Tătaru a precizat: “Sunt 52 de paturi de terapie intensivă. Avem spitalul Clujana cu 100 de paturi pentru patologie, simptomatologie medie şi 17 paturi pentru terapie intensivă, în acest moment fiind operaţionalizate doar 6”.
“Revin de fiecare dată cu plăcere aici la spitalul de Boli Infecţioase din Cluj Napoca. Ei sunt eroii cei din linia întâi. Au intrat primii vor ieşi ultimii din această luptă. Am avut o discuţie cu personalul medical. Necesar, reevaluare la tot ce înseamnă tratament, reevaluare la protocoale, necesar de personal, necesar de medicamente şi o altă abordare în acest moment în pandemie”, a spus Nelu Tătaru în conferinţa de presă.
Întrebat de jurnalişti dacă există cazuri de infecţii nosocomiale (infecţia apărută în spital la 48 de ore de la infectare pe parcursul spitalizării până la 30 de zile de la externare) la pacienţii cu Covid, Tătaru a răspuns:
“Noi avem în acest moment 346 de focare desfăşurate în spital de la începutul acestei pandemii cu 4825 de pacienţi care au fost în aceste focare. Evaluăm fiecare pacient. Avem în evaluare în acest moment tot ce însemnă DSP pentru fiecare spital în parte, pentru fiecare focar desfăşurat. Aştept o evaluare a acestui lucru”, a spus Nelu Tătaru în cadrul conferinţei de presă.
Referitor la decontările de la CAS între pacienţii COVID şi pacienţii non-COVID, Tătaru a precizat că:
“Spitalele care sunt suport Covid au un decont pe cheltuiala efectivă. Chiar dacă au depăşit acel contract, vor fi plătiţi la cheltuiala efectivă.”
“Mâine seară, avem şedinţă de Guvern, vom avea o ordonanţă de urgenţă de modificare a legii 136 în care asimptomaticii şi oligosimptomaticii fără comorbidităţi vor fi trataţi la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie. Organele de drept se vor asigura că se va rămâne la domiciliu, ca să îşi facă tratamentul pentru a-i proteja şi pe ceilalţi”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.
“Am fost la Târgu Mureş unde am discutat o suplimentare de 20 de paturi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş. La nivel de Timişoara, unde am fost săptămâna trecută, intră în suport Covid Casa Austria unde avem 50 de paturi pentru simptomatologie medie şi 11 paturi pentru ATI. Avem acolo şi acea unitate mobilă, în curtea Spitalului de Boli Infecţioase cu cele 12 paturi terapie intensivă”, a declarat Nelu Tătaru în cadrul conferinţei de presă.
Antena3