Daca iti place sa bei cafea, sunt sanse foarte mari sa fi auzit de termenul “cafea de specialitate”. Probabil ca ai fost si tu, nu de multa vreme, intr-o cafenea noua in care personalul amabil si pregatit ti-a facut o mica introducere in minunata lume a cafenelei de specialitate.
Ce este, asadar, cafeaua de specialitate?
Anul viitor se implinesc 50 de ani de cand a fost folosit prima oara termenul – cafea de specialitate. Mai exact, in anul 1974, redactorii revistei “Jurnalul de comert cu ceai si cafea” au introdus termenul – cafea de specialitate – pentru descrierea unei cafea rare, de o calitate excelenta.
Cafeaua de specialitate a fost consumata prima data pe meleagurile americane. Abia prin anii ‘80 a inceput sa fie cunoscut acest termen prin Europa. Si pentru ca lumea sa inteleaga mai usor acest fenomen, s-a infiintat Asociatia Cafelei de Specialitate, care ne-a oferit urmatoarea definitie:
“Cafelele de specialitate sunt definite ca fiind bauturi de inalta calitate pe baza de cafea, carora consumatorul, intr-o anumita piata si la un moment dat, le atribuie o calitate unica, un gust si un caracter superior comparativ cu o cafea obisnuita. Aceasta bautura este preparata folosind boabe de cafea verde cultivate in zone specifice si indeplinind cele mai exigente standarde in ceea ce priveste productia, prelucrarea, prajirea, depozitarea si prepararea.”
De unde putem comanda cafea de specialitate?
In ultimii ani, tehnologia ne-a permis sa ajungem cu usurinta la produsele sau serviciile dorite. Tutorialele si sfaturile celor experti in specialty coffee ne ajuta sa bem o cafea de inalta calitate de oriunde ne dorim, caci acum e foarte usor sa comanzi cateva kilograme de cafea pe care o putem prepara in confortul casei.
Una dintre cele mai accesibile metode prin care putem avea cafea de specialitate in casa e sa comandam de la prajitoriile independente. O astfel de prajitorie este CO:DE Roastery din Baia Mare, strada Progresului nr. 58 – 60.
In momentul de fata, in shop-ul online deschis de CO:DE gasiti cafea proaspat prajita din Brazilia, Etiopia, Guatemala, Costa Rica si chiar din indepartata si misterioasa Indie. Stocul de cafea oferit de cea mai noua prajitorie de cafea din Baia Mare este unul micut, dar selectat cu atentie.
Ce trebuie sa stii atunci cand cumperi cafea de specialitate?
Inainte sa comanzi o punga de cafea boabe proaspat prajita si (la cerere) macinata, este important sa iti faci temele. Prin ce metoda vrei sa prepari cafeaua de specialitate? Care sunt recomandarile celor care au prajit cafeaua din zona dorita? Ce origine de cafea de specialitate iti doresti? Daca stii raspunsurile la cele trei intrebari, atunci e momentul potrivit sa plasezi o comanda online, iar apoi te vei bucura cu adevarat de intreaga savoare a cafelei din ceasca.