Infecția cu salmonella, cunoscută și sub denumirea de salmoneloză, este o boală bacteriană frecventă ce afectează tractul intestinal. Bacteria Salmonella trăiește, de obicei, în intestinele umane și animale și se elimină și se transmite prin fecale. Oamenii devin infectați cu această bacterie cel mai frecevent prin consumul de apă și alimentele contaminate.
De obicei, persoanele infectate cu salmonella nu au simptome, însă altele pot prezenta simptome precum diareea, febra, crampe abdominale într-un interval de la opt până la 72 de ore. Cei mai mulți oameni, care nu au și alte probleme medicale, se pot recupera în câteva zile fără tratament specific.
În unele cazuri, diareea asociată cu infecția cu Salmonella poate fi atât de gravă, încât să provoace o deshidratare severă ce necesite o atenție medicală promptă și chiar spitalizare. Complicații ce pun viața în pericol se pot dezvolta și dacă infecția se extinde dincolo de intestine. Riscul de a dobândi infecția cu salmonella crește în cazul în care călătoriți în țări cu salubrizare precară.
Infecția cu Salmonella este, de obicei, cauzată de consumul de carne crudă sau gătită insuficient, carne de pasăre, ouă sau produse din ouă. Perioada de incubație este de la câteva ore până la două zile. Cele mai multe infecții cu Salmonella pot fi clasificate ca gastroenterita. Simptomele infecției cu salmonella durează, în general, între patru și sapte zile, deși poate dura câteva luni pentru ca intestinele să revină la normal.
Infecție cu salmonella. Simptome
dureri (crampe) abdominale
dureri de cap
diaree
febră
frisoane
sânge în scaun
greață și vărsături
febră tifoidă -câteva tipuri de bacterii Salmonella pot duce la febra tifoidă, o boală uneori mortală, care este mai frecventă în țările în curs de dezvoltare.
Infecția cu salmonella. Cauze
Bacteriile Salmonella trăiesc în intestinele oamenilor, animalelor și păsărilor. Cei mai mulți oameni sunt infectați cu salmonella după consumul de alimente care au fost contaminate de fecale, printre care
carne crudă, carne de pasăre și fructe de mare. Fecalele pot atinge carnea crudă și cea a păsărilor de curte în timpul procesului de tranșare. Fructele de mare pot fi contaminate dacă sunt luate din apă contaminată.
ouă crude -deși coaja unui ou poate părea a fi o barieră perfectă pentru a ține contaminarea la depărtare, unele găini infectate produc ouă care conțin salmonella înainte chiar să se formeze coaja. ouă crude sunt folosite, de exemplu, pentru maioneză sau diferite sosuri
fructe și legume- unele produse proaspete, în special cele importate, pot fi hidratate în câmp sau spălate cu apă contaminată cu Salmonella, în timpul transportului. Contaminarea, de asemenea, poate avea loc în bucătărie, atunci când sucurile din carnea crudă și din cea a păsărilor de curte intră în contact cu alimente netratate termic, cum ar fi salatele
condimente- focare de salmonella au fost găsite și în condimente contaminate
Multe alimente devin contaminate atunci când sunt pregătite de către oameni care nu-și spală mâinile bine după folosirea toaletei sau schimbarea unui scutec. De asemenea, infecția poate să apară dacă atingi ceva care este contaminat, inclusiv animale de companie, în special păsări și reptile, iar apoi bagi degetele în gură.