Comisia Europeana a anuntat azi, 16 octombrie, ca noua state ale Uniunii Europene vor avea de suferit iarna aceasta daca Rusia va intrerupe total furnizarea de gaze, conform rezultatelor probelor de rezistenta la care au fost supuse statele membre, relateaza agentia EFE.
Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda, Bulgaria, Grecia, Romania, Ungaria si Croatia vor fi tarile cele mai afectate, in timp ce altele, precum Spania sau Portugalia, care importa gaze din Norvegia si nordul Africii, nu vor avea de suferit. Executivul comunitar a semnalat ca, din cauza izolarii energetice a Peninsulei Iberice, Spania si Portugalia nu vor putea sa ajute celelalte tari, in cazul unei intreruperi a aprovizionarii din Rusia.
CE a analizat modul in care vor rezista statele membre in cazul intreruperii aprovizionarii cu gaze, folosind patru scenarii diferite, de la cel mai usor la cel mai grav: o intrerupere timp de o luna, cu solidaritate intre tari, intrerupere de o luna fara solidaritate, cum s-a intamplat in 2009, si similar in cazul unei intreruperi de sase luni.
“O intrerupere prelungita va avea un impact substantial in UE, statele membre din Est si cele din comunitatea energetica fiind cele mai afectate”, precizeaza expertii CE, care au calculat pierderi intre 5 si 9 miliarde metri cubi de gaze. In scenariul cel mai pesimist, o intrerupere de jumatate de an si fara ajutor intre statele membre, vor fi afectate Bulgaria, Romania, Lituania, Estonia si Finlanda si, in mai mica masura, Ungaria si Polonia.
CE precizeaza ca doar in cazul Estoniei situatia ar putea fi atat de grava incat sa afecteze si furnizarea de gaze catre populatie, dar considera ca nu se va ajunge la aceasta situatie, gratie solidaritatii dintre statele membre. Cazuri precum cel al Finlandei, care depinde 100% de importurile de gaze din Rusia, sunt, de asemenea, grave, dar aceasta tara, spre exemplu, are posibilitatea schimbarii cu o alta sursa, precum biomasa, ceea ce ar putea reduce impactul.
“Suntem intr-o situatie mai buna fata de cea din 2009. Avem depozitele pline in proportie de 90%”, a dat asigurari, intr-o conferinta de presa, comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger. Acesta s-a referit si la situatia din Ucraina, principala tara de tranzit al gazului rusesc spre UE, si a dat asigurari ca in prezent are inmagazinate 17 miliarde metri cubi de gaze, dintr-o capacitate de 31 miliarde mc, datorita fluxului invers dinspre Slovacia, Polonia si Ungaria.
“Suntem vulnerabili, dar azi avem o analiza mai detaliata ca niciodata. Este totul mult mai clar fata de acum cinci ani si, de aceea, vom putea reactiona mai rapid”, a adaugat Oettinger. El considera ca rezultatele prezentate joi de catre Comisia Europeana trebuie sa arate partenerilor rusi ca “nu are niciun sens sa utilizeze gazele drept instrument politic”.
Comisarul european s-a aratat increzator ca Rusia si Ucraina ar putea ajunge la o solutie pentru disputa pe tema gazelor la reuniunea de saptamana viitoare, de la Bruxelles, la care UE participa ca mediator.
Sursa: Agerpres