Pe data de 14 octombrie, Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Parascheva. Iar mii și mii de oameni iau cu asalt Iașiul, acolo unde se află moaștele Sfintei, respectiv la Catedrală Mitropolitană. Oamenii așteaptă răbdători la cozi interminabile pentru a atinge moaștele făcătoare de minuni.
Sfânta Parascheva, cunoscută, popular, drept Sfânta Vineri. Este a doua mare sărbătoare de cruce roșie din calendarul creștin ortodox al lunii octombrie 2019. Aceasta are loc pe 14 octombrie, însă programul pelerinajului de la Iași, unde credincioși din toate colțurile țării vin pentru a se închina, se va desfășura pe parcursul a cinci zile.
Domnitorul Vasile Lupu este cel care a adus moaștele Sfintei Parascheva la Iași în anul 1641. Le-a așezat în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Începând cu anul 1889, moaștele Cuvioasei au fost mutate în Catedrală Mitropolitană din Iași. Toți credincioșii respectă un adevărat ritual în această zi. E bine de știut că Sfânta Parascheva este o sărbătoare veche care abundă în tradiții și superstiții.
este complet interzis să faci treburi în gospodărie;
tradiția populară le interzice femeilor cusutul, mâncarea sau orice alte treburi în gospodărie; se spune că dacă nu ții cont de toate acestea te vei alege cu dureri de cap și de ochi.
printre bucatele mâncate sau care sunt date de pomană nu trebuie să fie poame cu cruce, nucile, castraveți și pepene roșu- spune o veche superstiție;
femeile însărcinate au anumite reguli de Sfânta Parascheva, acestea trebuie să împartă mâncarea cu copiii săraci. Potrivit tradiției, în popor se spune că dacă ești însărcinată și urmează să fii mămica, este recomandat să împarți din bucățile tale cu copiii sărmani. Așa, Sfânta te va ocroti la naștere, iar aducerea pe lume a bebelușului va fi ușoară și fără de dureri. Tot de Sfânta Parascheva se fac previziuni despre vreme;
cei care vin să se închine la moaștele Sfintei Parascheva de la Iași trebuie să poarte o broderie specială;
De Sfânta Parascheva se fac previziuni despre vreme, ținând cont și de somnul oilor. Dacă oile dorm înghesuite și strânse laolaltă în ziua de 14 octombrie, ciobanii spun că iarnă va fi una grea, lungă și friguroasă. Dacă ele dorm risipite, iarna va fi blândă.