Având în vedere că urmează o perioadă cu temperaturi negativ și vreme local geroasă, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență recomandă cetățenilor să nu se expună la frig și să evite șederea îndelungată afară. Dacă sunt nevoiți să o facă atunci trebuie să se îmbrace adecvat în zona extremităților corpului. Este indicat să nu iasă din casă fără mănuși, căciulă, fular și șosete groase (din bumbac sau lână). Încălțămintea trebuie să aibă talpa groasă și să fie bine căptușită.
O atenție deosebită trebuie acordată copiilor și persoanelor vârstnice care pot prezența probleme de sănătate și degerături ale mâinilor și picioarelor în perioadele cu temperaturi negative.
Evitaţi trecerea bruscă de la căldură la ger care poate favoriza probleme de sănătate. Persoanele cu boli cronice, afecțiuni cardio-respiratorii reprezintă o altă categorie care trebuie să se ferească de ger. Temperaturile negative (ger) pot cauza persoanelor degerături, hipotermii sau boli respiratorii.
Conform specialiștilor în medicină, organismul uman tinde să își mențină o temperatură constantă prin autoreglare, însă cu toate acestea, dacă temperatura mediului devine tot mai scăzută, cu atât mai mare este pierderea termică.
Dacă la vremea geroasă se adaugă fenomene că umezeală, vântul sau alți factori, acest proces crește exponențial.
În acest context, medicii sfătuiesc populația să evite în perioada cu ger consumul de băuturi alcoolice și recomandă o alimentație corectă, bazată pe proteine, legume, fructe, respectiv consumarea de lichide în cantitate suficientă (apă, ceai, supă caldă).
Populația este rugată să nu utilizeze instalații improvizate de încălzire care pot genera producerea unor situații de urgență care să le pună în pericol viață sau pot duce la distrugerea de bunuri materiale.