Vîlvătaia stîrnită de incidentele din 6 ianuarie 2021 din Capitala Americii, Washington, aproape că s-a stins. Mai țîșnește ici-colo cîte o flacără, consecință a strofocării din partea CNN și a altor alte posturi tv anti-Trump, numai că ea nu reușește să aprindă incendiul.
E un bun prilej de a aborda cu calm, cu luciditate și cu distanțarea cerută de obiectivitatea jurnalistică întîmplările din 6 ianuarie 2021.
Formula de geniu folosită de Nae Ionescu în comentarea realităților avea drept esență exclamația:
Iată faptele!
Ce însemna asta?
În anii interbelici, și nu numai, ceea se petrecuse de fapt în realitate (în realități, spunea publicistul) se pierdea sub avalanșa de opinii care de care mai pretențioase și mai sentențioase ale politicienilor, jurnaliștilor, așa zișilor specialiști și nu în ultimul rînd ale părereologilor.
Confruntat cu manipularea opiniei publice românești prin acoperirea cu vorbe a faptelor, Nae Ionescu propunea din start întoarcerea la fapte.
Altfel spus, el propunea cititorului luarea în considerare a faptelor fără a ține cont de ce s-a spus și se spune despre ele.
Această formulă de descoperire a adevărului trebuie aplicată – se impune cu necesitate – în comentarea întîmplărilor din 6 ianuarie 2021 din capitala Americii.
Despre aceste întîmplări s-au spus în America, ba chiar și la noi, lucruri grozave:
Terorism de stat, lovitură de stat, insurecție, una dintre cele mai întunecate zile din istoria țării, compromiterea democrației americane.
Brrr!
Ce-a fost în realitate?
În timp ce se desfășura o ședință a Congresului pentru validarea alegerii lui Joe Biden ca președinte, mai mulți susținători ai lui Donald Trump, furioși că se valida ceea ce ei numeau „o fraudă electorală”, au intrat în clădirea Capitoliului, ba chiar și în sala de ședință. Congresmenii au fost evacuați. O intervenție hotărîtă a forțelor de ordine i-a scos pe protestatari din clădire. Altceva deosebit nu s-a întîmplat. Năvălitorii n-au omorît sau rănit pe nimeni, n-au dat foc la clădire și nu s-au constituit în Congres popular pentru a-l valida pe Donald Trump. Congresul și-a reluat la scurt timp activitatea și Joe Biden a fost validat fără probleme, într-o viteză mult mai mare dacă nu ar fi avut loc incidentele.
Unde e Lovitura de stat? Unde e terorismul de stat? Unde e insurecția?
Am fi putut vorbi de o insurecție dacă respectiva clădire ar fi fost păzită de tancuri și mitraliere și dacă trumpiștii ar fi intrat în sediu folosind și ei tancuri și mitraliere.
Protestatarii au intrat în clădire, pentru că nu li s-a opus nici cea mai mică rezistență. După ce-au intrat, în afară de selfie, n-au făcut nimic deosebit. De unde se vede că ei au intrat pur și simplu pentru că n-au fost descurajați să intre de forțele de ordine. Din acest punct de vedere, între năvălirea într-un mall și năvălirea în clădirea Capitoliului prea mare diferență nu e. Da, dar ei trebuiau să știe că e vorba de un loc sacrosant. Păi, protestatarii de la 10 august n-au vrut să intre în clădirea Guvernului României? Au vrut. Ceea ce înseamnă că respectiva clădire nu era pentru ei sacrosantă. Pentru PSD-iști da, era sacrosantă. Ei bine, pentru trumpiști nici clădirea și nici congresmenii nu erau de tip sacrosant.
Lovitură de stat?
Ar fi fost dacă protestatarii ar fi fost aduși cu autobuzele de administrația prezidențială.
Dacă protestatarii ar fi intrat în sediu după ce Donald Trump ar fi ordonat polițiștilor să se dea la o parte.
Dacă Donald Trump îi folosea pe protestatari, așa cum a făcut Ion Iliescu cu minerii, pentru a-și pedepsi adversarii politici.
De precizat că protestatarii n-au intrat în sediile CNN, nu l-au căutat pe Joe Biden ca să-i administreze câțiva pumni și nici nu au ținut să ocupe clădirea.
Din acest punct de vedere, nu văd prin ce e vinovat din punct de vedere juridic Donald Trump.
Firește, în clădirea cu pricina nu se poate intra fără bilet de voie. De aceea ea e păzită de forțe de ordine. Așa spune Legea. Da, dar legea spune că protestatarii nu pot sparge geamuri și vitrine, nu pot incendia mașini și nu pot dărîma statui. Și cu toate acestea protestele violente din vară ale organizațiilor Black Lives Matter și LM și Antifa au avut loc oferind lumii imagini de haos. Pe parcursul protestelor au fost ocupate primării, sedii de Poliție. Și în acest caz s-a intrat sfidîndu-se Legea. Le putem spune terorism de stat, insurecție? Nu, le putem spune doar ceea ce au fost:
Încălcări ale Legii.
America a fost zguduită de masacre produse de adolescenți demenți, care au tras cu pușca mitralieră în colegii de școală.
Acestea nu sînt pete pe obrazul Americii?
Trumpiștii n-au omorît pe nimeni. N-au dat foc la Capitoliu. Nu s-au baricadat în clădire ocupînd cu forța sediul Congresului. În urma acțiunii lor în realitatea politică a Americii nu s-a întîmplat nimic deosebit. Joe Biden a fost validat ca președinte. Poliția a sporit arestarea în rîndurile celor care au pătruns în Capitoliu.
Altfel au stat lucrurile în alte țări unde americanii au declanșat operațiuni menite a răsturna rezultatele alegerilor: în Republica Moldova, în Ucraina, în Georgia.
Cei nemulțumiți de rezultatul alegerilor au luat cu asalt sediul Parlamentului. În consecință, rezultatul alegerilor a fost răsturnat. Americanii, care au regizat aceste violențe, au fost de acord și chiar au încurajat contrazicerea alegerilor libere și democratice. A fost invalidat Joe Biden și validat Donald Trump? Și atunci de unde și pînă unde Lovitură de stat, insurecție, cea mai rușinoasă poată.
Incidentele au dat o lovitură imaginii pe care o are America în lume, și anume de model de democrație – se spune și se scrie.
Păi, de ce?
A fost răsturnat rezultatul alegerilor, altfel spus a fost pus la îndoială un moment al democrației? Putem vorbi cel mult de o lovitură de imagine dată Poliției americane care n-a fost capabilă să contracareze năvala, dar nu democrației americane. Democrația americană n-a fost pusă o clipă la îndoială, pentru că năvălitorii nu și-au propus să schimbe rezultatul alegerilor.
Și chiar dacă – să zicem – incidentele au făcut ca mulți cetățeni din alte țări să nu mai respecte America, sînt convins că America e respectată mai departe.
Și nu pentru democrația ei, ci pentru portavioanele ei. Dacă ar fi să vorbim de respect sincer, ar trebuie să ne referim la Elveția.
Altă nerozie: Întîmplările l-au făcut pulbere pe Donald Trump.
În ochii cui?
Ai alegătorilor lui Joe Biden?
Cei care l-au ales (74 milioane de americani, care au stat la coadă ca să-l voteze) au fost și sînt convinși că votul lui a fost fraudat.
Prin urmare, tot ceea ce a făcut Donald Trump prin refuzul de a-și recunoaște înfrîngerea, chiar prin cel de a fi prezent la ceremonia investirii lui Joe Biden a fost pe placul celor care l-au votat.
Indiscutabil, dacă America ar fi România, asupra României s-ar abate mînia Marilor Puteri, admițînd că Joe Biden ar fi un Klaus Iohannis.
Asupra Americii a cui mînie să se reverse?
emaramures (re)devine, prin republicarea „slovelor” lui cristoi’, nistoresc’, strirean’, etc (sub)sectia de judet a fostului oficios pcr, scînteia. Dacă în 2021 gândiți în acest fel, refugiati-vă – împreună cu sponsorul vostru, carantinat acum – în anii ’50 din secolul trecut. Profil de tortionari aratati!
Zuckermane din Cluj, fă și tu ca feisbuk și tviter și cenzurează opinia. Haideți să închidem saitul emaramures că nu ne place.
Nu am pretins inchiderea acestui „deontologic” site. Am remarcat ca promoveaza „raspandaci’ proveniti din aparatul de propaganda al pcr – nu este vorba doar despre cei trei pe care i-am mentionat. Altfel, mult iubite si stimate „provocator”, am sustinut intotdeauna libertatea exprimarii. Chiar si-n exemplu de fata, cand adulatul tau cristoi’ sustine ca „Trumpiștii n-au omorît pe nimeni” ( a murit un politist), ca Trump n-are vreo vina (cine i-a indemnat pe pasnicii protestatari sa asalteze Ca[pitoliu?), etc. Felicitari pentru rationamentele introduse,, tovarase provocator!