Meseria de cioban, una dintre cele mai vechi ocupații ale oamenilor, este pe cale de dispariție. Cei care încă mai practică această muncă au primit-o în dar din părinți în părinți și o dau mai departe copiilor pentru că așa consideră că e rânduiala. Județul Maramureș este în topul județelor ca număr de oi, asta și datorită suprafețelor cu pajiști întinse, însă crescătorii de oi din Maramureș întâmpină o problemă legată de resursa umană.
Ciobanii și oile lor există pe pământ parcă de când s-a făurit el. Criza forțe de muncă ce se adâncește de la an la an în România face ca găsirea unui cioban, văcar sau a unei persoane care să lucreze în livezi ori în legumicultură să fie imposibilă. Cât despre bani, ei sunt 1.600 și 2.500 de lei salariu net, mâncare și posibil cazare sau țigări.
E dificil de crezut că oamenii nu doresc asemenea loc de muncă, în special în condițiile în care nu se cer studii și, de cele mai multe ori, crescătorii nu cer nici experiență, ci doar disciplină și responsabilitate.
Nu va supărați da ii platiti puțin, oamenii aia stau zi lumină afară. Dacă vi se pare ca ii plătiți prea mult ,pastoritiva oile si gata.Voi castigati destul dar vreti sa va lucreze slugile degeaba.