Predicţiile pe termen lung privind expansiunea demografică mondială se vor dovedi exagerate pe măsură ce schimbări mai profunde vor remodela lumea din punct de vedere geopolitic, conform unui raport publicat miercuri în jurnalul ştiinţific The Lancet.
Populaţia lumii va creşte de la 7,8 miliarde, cât este în prezent, la 9,7 miliarde până în 2064, apoi va scădea la 8,8 miliarde până la sfârşitul secolului, cu 2 miliarde mai puţin în comparaţie cu estimările Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), potrivit modelelor recent publicate de academicieni de la Universitatea din Washington (UWA), transmite Agerpres.
Este ″o veste bună pentru mediu (mai puţină presiune asupra sistemelor de producţie alimentară şi mai puţine emisii de CO2)″, a indicat pentru AFP Christopher Murray, director în cadrul Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) din Seattle, SUA, care a condus acest studiu. Însă ″inversarea piramidei de vârstă va avea consecinţe profunde şi negative asupra economiei şi organizării familiilor, comunităţilor şi societăţilor″, a adăugat el.
IHME este un centru independent pentru cercetarea sănătăţii populaţiei din cadrul Universităţii din Washington şi este finanţat de Fundaţia Bill and Melinda Gates.
ONU a estimat în 2019 că populaţia globală ar putea ajunge la 10,9 miliarde până în 2100. Deşi ONU a recunoscut că rata fertilităţii este în scădere, iar populaţiile multor ţări îmbătrânesc, raportul publicat în The Lancet susţine că modelul ONU nu a ″permis scenarii alternative asociate politicilor sau altor factori de fertilitate şi mortalitate″.