Pe langa faptul ca este „cucoana mare”, lenea este si genetica, conform unui nou studiu care poate explica de ce unora dintre noi ne este foarte greu sa ne dam jos de pe canapea, informeaza LiveScience.com. O serie de experimente desfasurate pe sobolani indica existenta unei predispozitii genetice la lene. In cadrul unui astfel de experiment au fost introdusi soareci in custi in care erau roti pentru alergat – o sugestie subtila pentru micutele rozatoare ca ar trebui sa inceapa sa alerge – apoi au inregistrat timpul petrecut de fiecare dintre soareci alergand, intr-un interval de 6 zile cat a durat experimentul.
Intr-o noua etapa, cei mai mai buni 26 de soareci alergatori, masculi si femele, au fost inmultiti intre ei, la fel ca si cei mai lenesi 26 de soareci, masculi si femele. Acest proces selectiv de reproducere a fost perpetuat de-a lungul a 10 generatii de soareci, iar oamenii de stiinta au observat ca, introduse intr-o astfel de cusca, rozatoarele din cadrul liniei genetice active erau de 10 ori mai inclinate sa inceapa sa alerge decat soarecii din generatiile lenese.
Pentru a incerca sa explice acest fenomen, cercetatorii au comparat nivelurile mitocondriale – structurile energetice de la nivel celular – din celulele musculare (care pot fi crescute prin exercitiu fizic), caracteristicile fizice si profilul genetic.
„Desi am identificat niste diferente minore fizice si in ceea ce priveste nivelurile de organite mitocondriale din celulele musculare ale soarecilor, cel mai important lucru pe care l-am identificat tine de diferentele genetice dintre cele doua grupuri de soareci”, sustine Michael Roberts de la Colegiul de Medicina veterinara al Universitatii din Missouri. „Din peste 17.000 de gene diferite dintr-o parte a creierului, am identificat 36 de gene care pot juca un rol important in predispozitia la automotivarea de face activitate fizica„, a mai adaugat el.
Si alte studii au identificat doua gene, tot pe soareci, care odata incapacitate ii transformau pe soareci in lenesi. In acest studiu, prezentat intr-un numar din 2011 al revistei Proceedings of the National Academies of Sciences, cercetatorii au incapacitat genele care permit musculaturii sa sintetizeze energie din zaharuri. „Soarecii iubesc sa alerge”, sustine Gregory Steinberg de la McMaster University, in acel studiu. „Daca un soarece normal poate alerga kilometri, cei fara aceste gene in musculatura nu puteau alerga decat pana la usa si inapoi. Rezultatele sunt remarcabile”, sustinea el.
Michael Roberts si colegii sai incearca in prezent sa identifice care sunt genele care indeplinesc un rol important in motivarea pentru exercitii fizice. Daca rezultatele lor se vor dovedi relevante si pentru biologia umana, ar putea duce la identificarea unor cauze ale obezitatii si sedentarismului. Noul studiu este prezentat pe larg in ultimul numar al revistei American Journal of Physiology: Regulatory, Integrative and Comparative Physiology.
Sursa: Agerpres