Cresterea exponentiala a numarului de cazuri de miopie inregistrate in prezent in Asia se datoreaza modului de viata al tinerilor, arata un studiu realizat de cercetatori australieni, citati de maxisciences.com. Tinerii, in special cei din orase, petrec mai mult timp in fata ecranelor, cartilor decat afara. Miopia este o boala oculara datorata alungirii excesive a globului ocular, persoanele mioape neputand distinge clar obiecte situate la distanta.
Se stie astazi ca dopamina poate bloca aceasta crestere. Secretia acestui neurotransmitator este stimulata de lumina solara. ‘Este clar ca lumina soarelui stimuleaza producerea dopaminei, care impiedica miopia’, a spus AFP Ian Morgan, de la Universitatea din Canberra.
Omul de stiinta, care a participat la un studiu publicat in The Lancet, nu este surprins de recrudescenta cazurilor de miopie din Asia. Mai mult decat in oricare alta parte a lumii, copiii din Extremul Orient ‘merg la scoala, nu ies din incinta si merg apoi acasa, unde citesc sau se uita la televizor’, arata dr Morgan. ‘Cea mai mare parte a cazurilor din Extremul Orient se datoreaza mediului si nu este determinata genetic’, a precizat cercetatorul.
Cele mai ridicate niveluri de miopie din lume la elevii din ultimul an de liceu se inregistreaza in marile orase din China, Taiwan, Hong Kong, Japonia, Singapore si Coreea de Sud, cu rate intre 80% si 90%. Cititul si timpul petrecut la calculator nu determina neaparat un risc suplimentar de miopie. Ceea ce conteaza cu adevarat este timpul petrecut afara.
Astfel, copiii care petrec intre doua si trei ore pe zi afara nu vor avea ‘probabil’ aceasta problema, apreciaza cercetatorul australian. ‘Sunt copii care invata mult, dar care merg si afara sa se relaxeze si care nu au in general nicio problema. Risca cel mai tare cei care invata mult si nu ies afara’, incheie el.
Sursa: Agerpres