O alimentatie sanatoasa, bogata in fructe, legume si peste reduce semnificativ riscul unui al doilea atac de inima sau cerebral la persoanele care sufera de boli cardiovasculare, arata un studiu realizat de cercetatori canadieni de la McMaster University din Vancouver si preluat de agentia Xinhua. Studiul a fost publicat recent online in ‘American Heart Association Rapid Access Journal’.
Dupa ce au tinut sub observatie circa 32.000 de pacienti din 40 de tari timp de cinci ani, cercetatorii au constatat ca persoanele care consumau hrana sanatoasa prezentau un risc cu 14% mai mic sa faca un nou infarct si cu 19% mai redus sa sufere un atac cerebral. In plus, alimentatia sanatoasa i-a ajutat sa reduca riscul de deces in urma unor afectiuni cardiovasculare cu 35%.
In studiu, hrana sanatoasa este definita ca cea care contine o mare cantitate de fructe, legume, seminte integrale, nuci si peste si mai putina carne, carne de pasare si oua. ‘Medicii trebuie sa le recomande pacientilor cu risc inalt sa isi imbunatateasca alimentatia si sa manance mai multe fructe, legume, seminte si peste’, spune Mahshid Dehghan, principalul autor al studiului. ‘Acest lucru ar scadea considerabil riscul repetarii accidentului vascular sau cardiac si ar salva vieti’, incheie el.
Potrivit cercetatorilor, alimentatia sanatoasa scade cu 20% riscul unor boli cardiovasculare la nivel global.
Sursa: Agerpres