Vezi VIDEO
Sapte-opt ore de somn pe noapte ar trebui sa fie o regula pentru toti aceia care vor sa fie sanatosi si sa aiba performanta la locul de munca. Specialistii le atrag atentia maramuresenilor care dorm mai putin ca isi compromit sistemul imunitar si risca sa ajunga la depresie. Totodata, medicii spun ca somnul este mai odihnitor daca in dormitor nu avem aparatura electrica, dar si daca mancam corect peste zi.
Lipsa somnului incetineste procesul de gandire, afecteaza memoria si face ca invatarea sa fie mai dificila. Pe langa acestea, persoanele care nu respecta regula celor opt ore de activitate – opt ore de relaxare – opt ore de somn risca sa faca depresii si sa ajunga la epuizare.
“Organismul are nevoie de timp suficient ca sa se refaca. Daca nu se reface, a doua zi nu poate continua activitatea in conditii optime si, daca lucrul asta se repeta la nesfarsit, omul ajunge la epuizare. Asociem somnul pentru sugar, pentru copii si adolescenti inclusiv cu dezvoltarea organismului si cu cat numarul de ore de somn este mai mare, cu atat el se dezvolta mai bine. Cu cat tanarul creste in varsta numarul de ore de somn scade”, explica medicul Gheorghe Lascu.
Specialistii spun ca pentru un somn odihnitor, salteaua trebuie intoarsa de pe o parte pe alta, la anumite perioade de timp, dormitorul trebuie aerist cu cateva ore inainte de culcare, iar in camera nu trebuie sa avem televizor, calculator sau alte aparate care sa ne perturbe somnul.
“In dormitor nu trebuie sa existe nici televizor, nici calculator. Dormitorul este pentru a te odihni. In dormitor poti sa citesti o carte, sa te relaxezi si apoi sa astepti sa vina somnul si sa te odihnesti. Daca stai in dormitor in pozitie semiculcata sau sezand intr-un fotoliu, nu este odihna, de fapt, este activitate”, a adaugat Lascu.
Medicii atrag atentia ca si ceea ce mancam in timpul zilei poate sa afecteze odihna de peste noapte. Tocmai de aceea, este important sa pastram un echilibru in alimentatie.
“Regula de capatai a alimentatiei corecte este raportul optim intre alimentele acide si cele alcaline, astfel incat 80% din hrana noastra trebuie sa fie alcalina, asta inseamna legume, fructe si cereale si doar 20% alimente preponderant acide”, a precizat nutritionistul Corin Jianu.
Nutritionistii au stabilit ca exista si riscul cresterii in greutate pe fondul lipsei de odihna, privarea de somn crescand nevoia organismului de a consuma alimente bogate in carbohidrati.
Sursa: Adina Timis