Referitor la incidentul izolat și regretabil generat de un angajat al Serviciului Public Asistență Socială Baia Mare, aflat în subordinea Consiliului Local al Municipiului Baia Mare, aducem la cunoștiința comunității următoarele:
1. Personalul Creșei nr. 3 a descoperit incidentul în discuție în ziua în care acesta a avut loc, respectiv 19.06.2018, iar în dimineața următoare, l-a adus la cunoștiința conducerii Serviciului Public Asistență Socială Baia Mare, cu propunerea de mutare imediată a angajatei din incinta creșei la un alt centru din cadrul instituției, pentru a limita accesul acestei persoane la copii.
2. Imediat după ce doamna a plecat din creșă, în dimineața zilei de 20.06.2018, la centrul social stabilit de conducere, directorul creșelor a anunțat telefonic părinții copilului, cu privire la măsura adoptată, chiar în timpul programului de lucru, aceștia arătându-se mulțumiți, atât de măsura adoptată, cât și de rapiditatea manifestată în adoptarea măsurii respective.
3. Menționăm faptul că, persoana care a generat incidentul a fost angajată pe perioadă determinată, începând cu luna martie 2018, prin concurs organizat de Serviciul Public Asistență Socială Baia Mare, comisia de examinare fiind alcătuită din reprezentant al OAMGMAMR și personal de specialitate – medic și asistentă medicală principală. La baza procedurii de angajare au stat toate actele stabilite în mod expres și limitativ de legislația de specialitate în domeniu.
4. Cu titlu de măsuri generale de protecție, fiecare angajat, care intră în contact cu copiii din creșă, efectuează analize medicale bianual, conform cadrului legislativ, fară nicio excepție, inclusiv monitorizare video permanentă și nerestricționată, la dispoziția părinților deținători de parole pentru sistem.
5. În prezent, în Municipiul Baia Mare, există 4 creșe, cu o capacitate totală de 310 locuri și un centru de educație timpurie, cu o capacitate de 40 locuri. Toate cele 4 creșe au fost reabilitate, începând cu anul 2012, cu fonduri alocate de la
bugetul local, două dintre ele au fost reabilitate integral, iar celelalte două au fost reabilitate la nivelul superior al standardelor de calitate privind creșele. Centrul de Educatie Timpurie a fost realizat ca o construcție nouă, finalizată în anul 2017, din fonduri europene. În perspectivă, Municipiul Baia Mare are în vedere construirea unei creșe noi, cu o capacitate de 100 locuri, amplasată în cel mai tânăr cartier al urbei, cu fonduri alocate de la bugetul local și fonduri europene. Toate creșele din Baia Mare dispun de dotări de ultimă generație privind sistemele de încălzire prin centrale solare, sisteme de ventilație cu filtre antibacteriene în spațiile în care se află copiii, sisteme de gătit hrana copiilor profesionale, material didactic și jucării moderne, toate acestea fiind sustenabile prin fonduri alocate de la bugetul local.
Considerăm că, incidentul a fost unul izolat, dat fiind faptul că toate creșele coordonate de către Serviciul Public Asistență Socială sunt dotate cu sisteme de monitorizare video, aflate la dispoziția părinților băimăreni, în mod nerestricționat, pe o perioadă de 24 de ore din 24. Astfel, aceștia au posibilitatea de a urmări în timp real modul în care cei mici își desfășoară activitatea în timpul programului de creșă, împreună cu personalul din aceste unități.
Serviciul Public Asistență Socială Baia Mare a adoptat cu celeritate măsurile care se impun raportat la acest incident. Angajata surprinsă în imagini a fost mutată la un alt centru, pentru ca activitatea ei să nu se mai desfășoare în preajma copiilor până la finalizarea procedurii demarate de Comisia de Disciplină în vederea aplicării sancțiunii propuse de către conducerea instituției, respectiv eliberarea acesteia din funcție. În timpul cercetării disciplinare, angajata s-a prezentat la sediul Serviciului Public Asistență Socială Baia Mare, prezentându-și demisia. Actul a fost acceptat de conducerea instituției.