Biserica Ortodoxă Română spune că ordinul privind măsurile pentru desfășurarea slujbelor religioase și folosirea obiectelor de cult este „realist” și „este adresat în mod egal tuturor cultelor religioase din România”.
Potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial, „în cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioșii, aceste se vor dezinfecta după fiecare utilizare. Se vor dezinfecta periodic, o dată la patru ore, obiectele sau suprafețele frecvent atinse.”
BOR amintește că a transmis încă din 14 mai un set de îndrumări pentru credincioși și că „obiectele de folosinţă perpetuă (Potir, disc, steluţă şi linguriţă) se curăţă(!) înainte de folosire şi după folosirea acestora”.
„În practica Bisericii Ortodoxe Universale, folosirea linguriței comune, la împărtășirea euharistică, nu a fost în trecut şi nici în ultimele două luni de pandemie sursă de contaminare pentru vreun credincios ortodox”, arată BOR.
„Cu toate acestea, întrucât Biserica Ortodoxă a perceput realist și înțelegător frământarea, îngrijorarea unor credincioși și teama autorităților care gândesc inevitabil în termeni seculari, nu religioși, modalități de protejare a populației, Patriarhia Română a comunicat recent decizia Sfântului Sinod, aceea ca „împărtășirea comună” din timpul Sfintei Liturghii să se amâne o foarte scurtă perioadă de timp pentru consultarea cu celelalte Biserici Ortodoxe pe tema modalității împărtășirii credincioșilor în contextul unei pandemii, potrivit BOR.
Îndrumările BOR pentru credincioși și pentru biserici:
La intrare şi ieșire să nu fie necesară atingerea/prinderea mânerului. Acolo unde este posibil, ușa de intrare trebuie să fie diferită
de cea de ieșire, pentru a se evita intersectarea credincioșilor.
La intervale de patru ore, potrivit dispozițiilor autorităților, lăcașul de cult urmează a fi bine aerisit.
La intrarea în biserică, vor fi amplasate soluții de dezinfectare, iar fiecare credincios care intră în biserică îşi va dezinfecta mâinile.
În perioada de pandemie, se va evita atingerea sau sărutarea icoanelor şi a moaştelor, precum şi a mâinii preoților.