După stupoarea și revolta pe care le-a generat, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a repus la loc, la foc automat, statuia lui Iuliu Maniu, deși tot el spunea că a fost dată jos pentru a ”se reface cota solului și soclul statuii”. Acum Boc dă vina pe firma care a demontat-o.
Sculptorul Ioan Marchiș din Baia Mare, cel care a realizat statuia lui Iuliu Maniu din Cluj-Napoca, s-a declarat extrem de revoltat de modul în care a fost dată jos statuia și spune că se gândește să îi acționeze în judecată pe cei care au executat operațiunea.
Marchiș a declarat, luni, pentru Cluj24 că nu l-a întrebat nimeni nici când a fost dată jos statuia, nici când aceasta fost repusă pe soclu.
”Este o mare revoltă, trebuiau cu echipe specializate să dea jos statuia, este o firmă din Cluj care a turnat statuia și a pus-o pe soclu. Era nevoie de o macara specială, trebuie desfăcută cu grijă. Au barbarizat statuia. Noroc că nu s-a spart, că are armături de oțel înăutru.
Nu era voie să fie repusă fără să fim consultați, întrebați . Nu am fost întrebat nici când au dat-o jos. La baza statuii era pământ din Bădăcin, trebuie să meargă iar academicianul Burzo să îl aducă”, a spus Marchiș.
Acesta a afirmat că, în momentul în care a auzit că statuia lui Maniu a fost dată jos și culcată în iarbă a rămas ”trăsnit”.
”M-a durut pieptul, inima, încă așa șoc nu am avut niciodată, ca de moarte. Am fost șocat, pentru că nu așa se procedează. Demontarea de monumente se avizează de Ministerul Culturii, de Comisia Zonală a Monumentelor și Ansamblurilor Istorice, comisie care este chiar în Cluj-Napoca și care nu a dat niciun aviz pentru demontarea sau mutarea ei, deci este vorba despre o lucrare ilegală. Orice comisie care ar fi trebuit să dea un astfel de aviz s-ar fi consultat cu mine, cine se ocupă de statuie, cine o desface, unde o depozitează și unde și cum o repuneau la loc. Dar nu a ieșit nimeni să spună ce și cum. Oricum nu aveau niciun aviz privind demontarea statuii iar firma care a făcut așa ceva a încălcat legea. Cred că eu, împreună cu academicianul Emil Burzo, îi vom acționa în judecată, pentru că au barbarizat-o și ne-au făcut de rușine. Nimeni nu a discutat cu mine nici când au demontat-o nici când au repus-o la loc, pentru că și repunerea reprezintă o altă încălcare a legii. Este ceva în Cluj ce nu pot să înțeleg, ce e graba asta?”, a mai spus Ioan Marchiș.
Potrivit acestuia, statuia are o structură interioară din fier care pătrundea în soclu, picioarele fiind turnate împreună cu o bază pătrată din bronz, sub care erau niște tije din fier care intrau în soclul din beton și granit negru.
”Aceste tije au fost smulse din soclu, pentru că altfel nu se putea demontat statuia. Dacă Primăria mă întreba, îi trimiteam la firma care a turnat și montat statuia și care a făcut și sistemul de montare și ei o demontau și o montau la loc. Dar modul acesta de a lucra, în secret, ae nu l-am mai întâlnit niciodată. Rămâi perplex, nu așa se fac astfel de lucruri, să îți bați joc de simboluri naționale, pentru că rănești foarte mulți români”, a mai spus Ioan Marchiș.