Elevii care se identifică drept animale și vin la ore costumați în pisici, vulpi sau câini au șocat o bună parte a populației. Fenomenul este cunoscut în rândul adolescenților drept stilul ”furry” (blănos) și a stârnit îngrijorare în rândul profesorilor și al părinților din România. În special în capitală au apărut astfel de situații la unele școli, care au devenit știre de senzație.
Acum, că noul an școlar bate la ușă, am dorit să aflăm cum se poziționează Inspectoratul Școlar Județean Maramureș vizavi de acest fenomen și dacă el poate sau nu să fie îngrădit. În ceea ce privește costumația elevilor nu se poate face nimic, atâta timp cât se respectă regulamentul de ordine interioară al școlii și statutul elevului, subliniază conducerea instituției.
”Libera exprimare înseamnă orice. Nu există decât regulamentele și statutul elevului, care trebuie respectate. Dacă se respectă tot ce scrie în regulamente, nu vom putea împiedica așa ceva, decât prin multă consiliere”, a declarat Mihai Pop, inspector școlar general al ISJ Maramureș.
Am dorit să aflăm care este motivul pentru astfel de comportamente din partea elevilor și dacă ele sunt privite ”cu ochi buni” de către profesori.
”Din păcate, tehnologia face ca, cei trei piloni clasici care făceau educație până nu de mult – familia, școala și biserica – să nu mai fie pe primele trei locuri. Tehnologia, rețelele de socializare și toate informațiile care ajung la copii în paralel cu cele venite de la părinți, școală și biserică, influențează. Atâta timp cât social media va avea libertatea de a transmite copiilor noștri totul fără niciun fel de filtru și de control noi, cei care oficial facem educație, vom avea o misiune foarte grea.
Noi vom încerca prin tot ceea ce facem să transmitem normalitate, bun simț și credință, lucruri care definesc umanitatea. Clar nu vom putea împiedica libera exprimare, dar vom încerca să menținem un echilibru.
Părerea mea personală, dar aici nu pot să vorbesc în numele instituției, este că vorbim de o influență negativă a social media și tot ceea ce se transmite fără filtru. Nu am avut știință anul școlar trecut despre astfel de fenomene în Maramureș, dar probabil că ele există”, a explicat Mihai Pop.
Ana-Maria Hojda