Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei recunosc că există pelerini care îşi dau jos masca de protecţie când sărută racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, însă, spun ei, este vorba despre un act de credinţă, iar preoţii nu pot interveni în relaţia omului cu Dumezeu şi sfinţii lui, relatează News.ro, citată de G4media.
Până acum, peste 31.000 de oameni s-au închinat la racla cu moaște. Purtătorul de cuvânt al MMB, preotul Constantin Sturzu, a spus că biserica nu îi sfătuieşte în nici un fel pe credincioși despre cum trebuie să sărute racla şi a afirmat că aceştia sunt lăsaţi să-şi manifeste credinţa.
„Sunt unii pelerini care, într-adevăr, îşi dau masca jos şi sărută moaştele. Este un act de credinţă şi nu putem interveni în relaţia omului cu Dumnezeu şi cu sfinţii lui. Oamenii pot aduce o iconiţă, o floare, o haină cu care să atingă racla, dar nu bani sau alte obiecte. Noi nu îi sfătuim în nici un fel (dacă să poarte mască sau nu atunci când sărută racla – n.r.). Îi lăsăm să-şi manifeste credinţa neîngrădit”, a declarat luni preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al MMB.
Peste 31.000 de persoane s-au închinat la racla cu moaștele Sf. Parascheva De vineri dimineață, când a început pelerinajul de la Iași, și până luni la amiază, peste 31.000 de credincioși au trecut pe la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, iar la rând mai aşteaptă aproximativ 300 de oameni. În curtea catedralei a fost creat un culoar amenajat din garduri metalice, iar pe culoarul respectiv se poate deplasa către raclă o singură persoană. La pelerinaj pot participa atât persoanele vaccinate anti-COVID, cât și cele nevaccinate, indiferent din ce zone ale țării vin și de numărul infectărilor cu COVID-19 din zona respectivă.
Pelerinii sunt obligaţi să poarte mască de protecţie, iar cei care nu au mască primesc una din partea organizatorilor.
Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva este celebrată joi, 14 octombrie, atunci când slujba va avea loc în aer liber, pe un podium amenajat pe bulevardul Ştefan cel Mare, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane din Iași. Pelerinajul se va încheia pe 15 octombrie. Între timp, rata incidenței infectărilor cu coronavirus a ajuns la 9,65 la mie în municipiul Iași.