Prefectul Rudolf Stauder, președintele C.J.S.U. Maramureș, a declarat că, în ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, desfășurată astăzi, 22 noiembrie a.c., au fost analizate măsurile și activitățile derulate la nivelul județului pentru a preveni și gestiona situațiile de urgență care pot fi generate de fenomenele hidrometeorologice periculoase/extreme.
Activitatea de deszăpezire a sectoarelor de drumuri publice s-a desfășurat cu tardivitate, (drumuri naționale, drumuri județene, drumuri de pe raza municipiului Baia Mare) nu s-au asigurat utilajele necesare pentru menținerea stării de practicabilitate pe sectoarele de drumuri naționale, iar din acest motiv traficul rutier nu s-a desfășurat în condiții de siguranță. Au fost generate blocaje în trafic, respectiv perturbarea traficului rutier, chiar dacă echipajele de poliție/autospecialele de poliție au fost prezente pe sectoarele de drum pentru a sprijini fluidizarea traficului rutier.
Au fost instituite filtre rutiere pe DN18, urcarea în Pasul Gutâi, dinspre Baia Sprie, respectiv localitatea Mara, unde echipajele de poliție au efectuat verificări cu privire la echiparea vehiculelor în conformitate cu prevederile legislației în vigoare pentru circulația pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață și polei. Accesul vehiculelor cu o capacitate de tonaj mai mare de 7,5 tone în pasul montan s-a derulat etapizat, (între 15-20 de minute) pentru a preveni și evita blocarea traficului rutier.
Au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru intervenția tardivă la deszăpezire administratorului de drum (CNAIR pentru DN18, Pasul Prislop și Municipiul Baia Mare pentru drumurile publice din municipiul reședință de județ).
Au fost asigurate intervențiile și transporturile pentru pacienți cu probleme medicale de către Serviciul de Ambulanță Județean Maramureș și Serviciul Public Județean Salvamont Maramureș.
S-au centralizat datele cu persoanele vulnerabile, respectiv pacienții dializați, dar și spațiile puse la dispoziție de către autoritățile administrației publice locale la producerea de fenomene meteorologice extreme.
Având în vedere că a fost prelungită avertizarea meteorologică de fenomene periculoase cod galben și cod portocaliu de intensificări ale vântului, ninsori și viscol pentru județul nostru rugăm cetățenii să țină cont de sfaturile și recomandările următoare ale autorităților:
Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate sau traficul rutier perturbat;
Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.);
Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților;
Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ;
Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș va trimite o adresă/raport la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor și la Departamentul pentru Situații de Urgență cu analiza problemelor generate/întâmpinate la nivelul județului Maramureș, în perioada de avertizarea meteorologică cod galben și cod portocaliu de ninsori, viscol și intensificări ale vântului.
Au fost aplicate amenzi de 19.965 lei pentru deszăpezire tardivă a drumurilor.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult