Ministrul Sănătății a declarat oficial, zilele trecute, epidemia de gripă în România, lucru care a sporit îngrijorarea populației în legătură cu răspândirea acestui virus, în special în rândul părinților cu copii mici. Virusul gripal a făcut deja, în acest sezon, 69 de victime.
Copiii mici se află în grupele de risc în caz de gripă, alături de bolnavii cu afecțiuni grave și bătrâni, astfel că nu este de mirare că declararea epidemiei de gripă a umplut camerele de gardă ale spitalelor cu părinți care vor să se asigure că micuții lor nu au contractat virusul ori, dacă l-au luat, că primesc tratament din timp. Medicii pediatri avertizează, însă, că febra de orice fel nu este neapărat un motiv de prezentare în unitățile de primiri urgențe ale spitalelor pentru copii.
Mihai Craiu, medic primar la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului din București, care gestionează pagina de Facebook Spital Virtual pentru Copii, le-a transmis câteva sfaturi părinților, pentru a-i ajuta să recunoască simptomele gripei.
„După ce am recunoscut faptul că boala cu febră, de data aceasta, este altfel decât la toate celelalte episoade de «răceală», pe care juniorul le-a experimentat la grădiniță, putem să ne gândim la gripă. Este aşa numita situație de ILI (Influenza-like Illness). În care musafirul nedorit (virusul gripal) a venit «fast & furious». În gripă, copilul devine evident bolnav, cu dureri de cap, de muşchi şi de oase, în câteva ore. Pare a fi mult mai bolnav decât o arată tusea rară”, a explicat medicul. Acesta a precizat că părinții trebuie să le dea copiilor medicamente pentru combaterea febrei, pe bază de paracetamol și ibuprofen, și să ia legătura cu medicul de familie, care le va indica pașii de urmat în continuare.
În schimb, medicul are o listă lungă cu ceea ce NU trebuie să facă părinții copiilor, atunci când se confruntă cu creșterea temperaturii.
Sunt zece puncte, pe care Mihai Craiu le încheie cu hashtag-ul #STOPpanicăGRIPĂ: „Dacă febra nu scade deloc, în ciuda dozelor corecte de Paracetamol sau Ibuprofen, nu ne grăbim cu alte antitermice, fară aviz medical. În nici un caz nu dăm aspirină (nici efervescentă, nici tamponată, de nici un fel!) unui pacient care ar putea avea gripă. Sau varicelă. De ce? Pentru ca ar putea face complicații mortale, cum este sindromul Reye, care afecteaza grav ficatul şi creierul copilului”
„Nu ne repezim la spital cu un copil care are DOAR febră si se simte altfel foarte bine şi se joacă normal, dacă este un copil ce nu are nici o boală gravă cunoscută. Mai ales dacă are mai mult de 5 ani”
„Nu ne ducem la spital NICI in a 5-a zi de febra foarte mare asociată cu semne evidente de ILI ((Influenza-like Illness). Chiar dacă aflăm, la acest moment, cu ajutorul testelor de laborator, ca este gripă, e prea târziu pentru tratament specific cu antivirale (Oseltamivir). Tratamentul are eficacitate maximă dacă e început în primele 2 zile de boală.
„Nu utilizăm la domiciliu şi FARĂ consult medical nici un antibiotic. În această grupă de NU ANTIBIOTICE intră si prescripțiile telefonice. Copilul mic, sub 5 ani sau având o boala cronică, TREBUIE consultat direct, daca e suspect ILI, şi nu telefonic!”
„NU ne «culcăm pe o ureche» după un test rapid negativ pentru gripă. Nu este absolut sigur că nu avem boala şi că nu o putem transmite altora. Trebuie să ne izolăm la domiciliu si să evităm cu grijă să nu tușim incorect (fără a acoperi gura cu cotul). Câteva zile, puține, până scade febra”
„Nu dezvoltăm o psihoză pentru nevoia imperioasa de test de gripă. Zeci de copii au fost adusi la INSMC (si in toate celelalte spitale de copii pe care le cunosc) pentru testare de gripă. Sub cele mai ciudate pretexte – are vecinul de palier gripă, scoala noastră va fi închisă, stau in oraşul cu numarul maxim de pacienti confirmati etc etc. Uneori la copii altfel sănătoşi. Testul de gripa ar trebui făcut la acei pacienti care ar trebui internați sau care au o formă severă de boală sau care ar putea face complicații majore”
„Nu dăm Oseltamivir (Tamiflu) de capul nostru. Dacă dăm «super-ofertă» de Tamiflu tuturor copiilor cu gripă suspectată și la toți contacții lor, vom obține o selecție a virusurilor circulante cu rezistență la Oseltamivir. S-a mai întâmplat şi în anii trecuți. Abuzul de Tamiflu are aceleași efecte de selecție a «golanilor MARI și rezistenți» ca şi excesul de antibiotice în cazul bacteriilor”
„Nu există purtător sănatos de virus gripal. Şi nu facem teste să verificăm dacă «a rămas» virusul în corpul copilului după vindecare’
„Nu intrăm în panică din cauză că nu am găsit Tamiflu din proprie inițiativă pentru autotratament la domiciliu. Doar pentru că bănuim că avem gripă. În spital, pentru pacienții cu gripa medie/severă există medicația adecvată”
„Diversele suplimente de «imunitate» promovate asiduu pe toate canalele radio-TV în aceste zile au efect ZERO BARAT ABSOLUT pentru cazurile de gripă. Dacă e gripă uşoară (cum sunt aproape toate formele de boală observate recent) se va vindeca fără niciuna din doctoriile «miraculoase». Dacă e gripă severă se tratează în spital”.
sursa Libertatea